Nando Parrado
Ο Νάντο Παρράδο είναι ένας από τους 16 επιζώντες της αεροπορικής τραγωδίας στις Άνδεις το 1972. Το αεροπορικό δυστύχημα είχε συγκλονίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι επιζώντες για να κρατηθούν στη ζωή αναγκάστηκαν να τρώνε από τις σωρούς των επιβατών που είχαν σκοτωθεί κατά την συντριβή. Μετά από 62 ημέρες απάνθρωπης επιβίωσης στις χιονισμένες Άνδεις, ο Νάντο Παρράδο ηγήθηκε μιας μικρής ομάδας που ξεκίνησε περπατώντας για να βρει βοήθεια.
Μετά από 10 ημέρες πεζοπορίας στα χιόνια βρήκαν έναν χωρικό και από εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη σωτηρία όλων όσοι είχαν επιζήσει μέχρι τότε. Η ιστορία αυτή έγινε ταινία. Ο Νάντο Παρράδο που σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ομιλητές σε θέματα ηγεσίας παγκοσμίως, βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση στο Κολλέγιο Αθηνών με θέμα “Η λύση στην κρίση είναι θέμα ηγεσίας”. Ο Παρράδο δέχθηκε να μιλήσει στο Politismos για τα διδάγματα που πήρε από τη δραματική του εμπειρία αλλά και για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΝΤΟ ΠΑΡΡΑΔΟ, ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 16 ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΗΣ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΔΕΙΣ ΤΟ 1972
Κύριε Παρράδο, η Ελλάδα σήμερα διέρχεται μια μεγάλη κρίση, οικονομική αλλά και πολιτική. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση και φθάνουν στο σημείο ακόμη και να αυτοκτονήσουν. Τι θα λέγατε στους Έλληνες που υποφέρουν από την κρίση; Υπάρχουν διέξοδοι σε αυτές τις κρίσεις;
Η κρίση κάποια στιγμή τελειώνει. Κάποιοι επιζούν από την κρίση και κάποιοι όχι. Εξαρτάται από τη στάση που παίρνει ο κάθε ένας. Δεν εξαρτάται από τους άλλους αλλά από εμάς, ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για το μέλλον του. Στην Ουρουγουάη και στην Αργεντινή υπήρξαν κρίσεις πολύ πιο σοβαρές από αυτήν που ζει τώρα η Ελλάδα και καταφέραμε να βγούμε από αυτές τις κρίσεις.
Το θέμα είναι ότι αν κάποιος αυτοκτονήσει μετά δεν υπάρχει ζωή. Ή θα δει τον Θεό ή την Κόλαση ή δεν ξέρω τι θα δει.. Η συλλογική προσπάθεια σε μια χώρα όπως η Ελλάδα θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουν. Αλλιώς δεν γίνεται τίποτα.
Έχουν περάσει 40 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία στις Άνδεις που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Τι διδάγματα πήρατε από αυτή τη σκληρή εμπειρία;
Έμαθα πολλά πράγματα που με δίδαξαν να αντέξω και τις δυο μεγάλες κρίσεις στην χώρα μου. Αν δεν είχα πάρει τότε τέτοιες αποφάσεις, κάτω από τέτοιες οριακές καταστάσεις, όπου η κάθε ερώτηση ή η κάθε απάντηση καθόριζε τη ζωή και τον θάνατο, και δεν μιλάμε για ζητήματα οικονομικά η ζητήματα της αγοράς, ή μισθολογικά, αλλά για τη ζωή και τον θάνατο.. Τότε εκείνος που αποφασίζει για τον θάνατο του πολλές φορές κάθε μέρα, σε αυτή την περίπτωση οι αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δουλεία μας λαμβάνονται πολύ πιο εύκολα. Αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, ή χάσει την επιχείρηση του πρέπει να προσπαθήσει να βρει άλλη ή να προσπαθήσει να τη στήσει από την αρχή, αλλά δεν πρέπει να το βάλει κάτω.
Ακούγονται πολλά στην Ελλάδα για το ποια είναι η καλύτερη λύση για έξοδο από την κρίση. Εσείς τι πιστεύετε;
Εγώ πιστεύω ότι για να βγείτε από την κρίση , η επιστροφή στο παρελθόν θα ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Δηλαδή, επιστροφή στη δραχμή, επιστροφή στο παρελθόν, επιστροφή σε κάτι που κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Η αβεβαιότητα. Εγώ πιστεύω ότι το να μείνετε σε αυτό που σας δίνει σιγουριά και δουλεύοντας όλοι μαζί, είναι το καλύτερο. Δηλαδή, οι πολιτικοί πρέπει να δουλέψουν μαζί. Πίσω δεν πρέπει να γυρίσετε ούτε για να πάρετε ώθηση, πάντα μπροστά.
Του ΙΑΣΟΝΑ ΠΙΠΙΝΗ
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.