Αλλάζει εικόνα η Αρχαία Ολυμπία

 

Αλλάζει η μορφή του παγκόσμιου συμβόλου και ιερότερου χώρου της Αρχαίας Ελλάδας, της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τις γνωμοδοτήσεις που έλαβε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ και αφορούν τις ανασκαφές στην περιοχή και την έγκριση προτάσεων για μελέτες, που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Το έργο

«Θα υπάρξει αλλαγή της εικόνας της Αρχαίας Ολυμπίας» τόνισε μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ειδικότερα, το έργο που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του ΚΑΣ χωρίζεται σε τρία σκέλη:

Αποκάλυψη – ανάδειξη της Ανατολικής Στοάς του Γυμνασίου (περιλαμβάνει τη χωροθέτηση νέας εισόδου και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού).

Στερέωση του αναλημματικού τοίχου των θησαυρών.

Στερέωση των πρανών της ανασκαφής στο Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης και ανάδειξη του μνημείου.

Δρόμος για πεζούς και ποδήλατα

Στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιερού και δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου βρίσκεται το Αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας. Εκεί αποφασίστηκε να δημιουργηθεί δρόμος ήπιας κυκλοφορίας για πεζούς και ποδήλατα, ενώ με την αποχωμάτωση του ποταμού υπολογίζεται να αποκαλυφθούν πενήντα με εβδομήντα μέτρα του Γυμνασίου.

Το Αρχαίο Γυμνάσιο

Σήμερα, ο επισκέπτης δεν έχει τη δυνατότητα να δει ολόκληρο το μνημείο, καθώς η δυτική πλευρά του έχει παρασυρθεί από τον ποταμό. Το Αρχαίο Γυμνάσιο τοποθετείται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με την Παλαίστρα, που σύμφωνα με τους ιστορικούς αποτελούσε χώρο προπόνησης των αθλητών. Το αρχικό κτίριο του Γυμνασίου διαμορφώθηκε στα ελληνιστικά χρόνια, ενώ το σημερινό κτίριο ανεγέρθηκε κατά τον 2ο αιώνα π.Χ.. Ήταν ένα μεγάλο μακρόστενο κτίσμα με ευρύχωρη αυλή στο κέντρο και μία σειρά από δωμάτια στη δυτική πλευρά που πιθανότατα χρησίμευαν ως καταλύματα των αθλητών.

Ο μεγάλος υπαίθριος χώρος της αυλής με μήκος 220 μέτρα και πλάτος 100 μέτρα χρησίμευε για προπόνηση των αθλητών στα αγωνίσματα του ακοντίου και του δίσκου.

Αλλαγή της εισόδου

Αποψη της Κρυπτής – της καμαροσκεπούς εισόδου του Σταδίου.

Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, επίσης, αναμένεται να χωροθετηθεί ανατολικότερα από εκεί όπου βρίσκεται σήμερα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται στο πλαίσιο των εργασιών αυτών αφενός να καταργηθεί το λυόμενο κυλικείο οι χρήσεις του οποίου θα μεταφερθούν και στο κτίριο, όπου σήμερα βρίσκεται πωλητήριο του ΟΠΕΠ αφετέρου οι αποθήκες του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Απώτερος στόχος, όπως είπε η κ. Μενδώνη, είναι να ελαφρύνει ο χώρος από υπάρχοντα κτίσματα.

Το κόστος του έργου δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.