25006_crisi-di-panico

 

 

Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικά επεισόδεια έντονου φόβου, που προκαλούν την εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων χωρίς παθολογική αιτιολογία.Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν εμφανίζουν “αγχώδη προσωπικότητα”.

Το επεισόδιο ξενκινάεει συνήθως απότομα, κορυφώνεται σε λίγα δευτερόπλεπτα ή λεπτά και διαρκεί αρκετά.Κατά την κρίση πανικού, η καρδιά αρχίζει να χτυπάει δυνατά και πιο γρήγορα,το πρόσωπο κοκκινίζει και η αναπνοή γίνεται πιο δύσκολη. Μπορεί να εμφανιστεί ζάλη ή ναυτία, τάση προς έμετο και όταν γίνεται πιο έντονο “αίσθηση ε[πικείμενου θανάτου”. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η εφίδρωση,η τρεμούλα,το ρίγος, οι εξάψεις ή πόνος στην κοιλιά ή στο στήθος. Συνήιως εμφανίζεται σφίξιμο στο λαιμό και δυσκολία σην κατάποση.

Ο μηχανισμός δημιουργίας αυτής της κατάστασης έχει να κάνει με την ενεργοποίησησ ενός “συστήματος συναγερμού” που αποτελεί τη φυσιολογική απάντηση του οργανισμού για φυγή ή πάλη του σώματος σε μια κατάσταση “κινδύνου”.Αν και δεν υπάρει εμφανής λόγος που να προκαλεί αυτη την απάντηση,αυτή προέρχεται από το υποσυνείδητο και το συνειδητο που προκαλούν αυτού του είδους την απάντηση.

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Εαν εμφανίζετε κρίσεις πανικού, μπορείτε να εξασκηθείτε ώστε να μάθετε να αναπνέετε με τρόπο βαθύ και χαλαρωτικό όταν αυτό συμβαίνει και επηρεάζεται η αναπνοή. Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας εκλογικέψτε αυτό που συμβαίνει εξηγώντας στον εαυτό σας οτι δεν υπάρχει κάποια αιτία παθολογική από τοπυς πνεύμονες σας ή από τον αέρα που να προκαλεί αυτή τη δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένας τρόπος αντίδρασης και έκφρασης του οργανισμού προς κάτι που θεωρεεί επικίνδυνο και η κρίση πανικού έτσι όπως εκφράζεται ,σαν δυσκολία αναπνοής για παράδειγμα είναι η βαλβίδα αποσυμπίεσης του οργανισμού σε αυτό που θεωρεί επικίνδυνο.

Είναι πολύ σημαντικό να επιδιώκουμε την υγεία του οργανισμού μας,για να υπάρχει υγιές υπόβαθρο οργανικά.Αυτό σημαίνει να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και να εξασφαλίζουμε επαρκή ύπνο καιξεκούραση.
Οι καθημερινές συνθήκες ζωής που μας προκαλούν υποσυνείδητα αλλαγές και δυσκολίες επιβάλλουν τη φροντίδα αυτών των δύο παραμέτρων.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ.

* κρατήστε τα πόδια σας σε απόσταση το ένα από το άλλο.Ακουμπήστε χαλαρά το ένα χέρι σας επάνω στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος.

* εισπνέετε από τη μύτη και εκπνέετε από το στόμα.Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και παρατηρήστε ποι χέρι ανεβαίνει και ποιο χέρι κατεβαίνει με κάθε αναπνευστική κίνηση.

* εισπνέετε σε διαστήματα 4 δευτερολέπτων (μετρήστε από μέσα σας μέρι το 4) και νιώστε το χέρι που ακουμπάτε στην κοιλία σας να ανεβαίνει 2-3 εκατοστά κατά την εισπνοή.

*κρατήστε τον αέρα για 1 δευτερόλετο.

* εκπνέυστε αργά ,μετρ΄βντας από μέσα σας πάλι ως το 4.

* περιμένετ 1 δευτερόλεπτο χωρίς να πάρετε νέα αναπνοή.

*επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο της ήερεμης εισπνοής,παυσης,εκπνοής,παυστης γαι 5-10 φορές.

Αν σας είναι δύσκολο να ελέγξετε την αναπνοή σας καταφύγετε σε έναν πι παραδοσιακό τρόπο: αναπνέετε σε μια σακούλα,ώστε να εισπνέετε τον αέρα που εκπνεύσατε,για 5 λεπτά ή μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Αν οι κρίσεις πανικού δυσκολέυουν την καθημερινότητά σας θα πρεέπει να επισκευθειίτε ψυχίατρο για να σας βοηθήσει πιο οργανωμένα και εξατομικευμένα.



 

Ευπραξία ΠιπίνηΙατρός – Αναισθησιολόγος 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Α.Μεταξά 37 (2ος όροφος) τ.κ. 16674 Γλυφάδα

Τηλ: 697 0193 166

e-mail: praxoula@yahoo.gr

website: www.ponos-pain.gr