politismos_com_gr-kakogiannis

 

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, έχοντας προσφέρει τεράστιο έργο στη κινηματογραφική και θεατρική σκηνή της χώρας, αυτή τη φορά επιστρέφει με τη δημιουργία ενός φιλόδοξου Φορέα Πολιτισμού. Πρόκειται για το  κοινωφελές Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που   σύστησε το 2003 και στεγάζεται πλεόν στον Πολυχώρο «Πολύτροπον».
Αυτό που οραματίστηκε ο Μ. Κακογιάννης, ήταν ένας ξεχωριστός πολιτιστικός φορέας που “θα διαθέτει εαυτόν στην μελέτη, την υποστήριξη και την διάδοση των παραστατικών τεχνών”. Ειδικότερα του θεάτρου και του κινηματογράφου -τέχνες τις οποίες αγάπησε και υπηρέτησε σε Ελλάδα και εξωτερικό, για περισσότερο από 50 χρόνια.
Με την υλοποίηση του Ιδρύματος, ο σκηνοθέτης καταρτίζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, αντάξιο της εμπειρίας και του καλλιτεχνικού διαμετρήματος του.
Ήδη στη μικρή διάρκεια της εγκαθίδρυσής του, το Ίδρυμα έχει δείξει πως πρόκειται να προσφέρει σημαντικές στιγμές πολιτισμού, μέσα από τα εκπαιδευτικό του έργο αλλά και τα εξαιρετικά δρώμενα και τις προσωπικότητες που φιλοξενεί.

politismos_com_gr-kakogiannis2 politismos_com_gr-kakogiannis4 politismos_com_gr-kakogiannis3

Οι στόχοι του Ιδρύματος
Σκοπός του Ιδρύματος είναι η μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου κάθε εποχής, καθώς και η καταγραφή και η διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών.
Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως, ασχολείται με την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου με πρωτοβουλίες και προτάσεις, καθώς και με την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και της πολιτισμικής ένωσης των λαών της Ευρώπης.
Παράλληλα, το ίδρυμα πραγματοποιεί συνεργασίες με γνωστά Ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς της χώρας αλλά και του εξωτερικού, αφού για την αποτελεσματικότερη διάδοση των έργων των παραστατικών τεχνών, απαιτείται συνένωση διαφορετικών δυνάμεων, όπως και ανταλλαγή προγραμμάτων.
Σχεδιάζει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, workshops και εισάγει νέους θεσμούς που υποστηρίζουν τους νέους δημιουργούς. Στα άμεσα σχέδια του είναι και η προσφορά υποτροφιών σε νέους με ταλέντο, ενισχύοντας έτσι το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης εκφράζει την πίστη του στους νέους, στο ταλέντο τους και τις προοπτικές τους. Μέσα από το Ίδρυμα “δίνει μαζί τους, μάχη για την Τέχνη, τις αξίες της, αλλά και πώς να μην ξεχνάμε να την απολαμβάνουμε”!

Βασικός στόχος, η Εκπαίδευση

Βασικός άξονας της φιλοσοφίας, αλλά και της πρακτικής του Ιδρύματος, είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που θα προωθούν την έρευνα, τη γνώση σε όλα τα επίπεδα μάθησης και τις νέες μορφές τεχνολογίας, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του.
Για το σκοπό αυτό, λειτουργούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σεμινάρια, μαθήματα, master classes (όπως αυτό που πραγματοποίησε ο Francis Ford Coppola) , κύκλους επιμόρφωσης που αναπτύσσονται κάθε φορά παράλληλα με τις επιμέρους εκδηλώσεις και αφορούν σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.
Βασική, επίσης, επιδίωξη είναι η προετοιμασία και η σύνδεση νέων καλλιτεχνών και διανοουμένων με την ανάλογη αγορά εργασίας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Πολύτροπον»

politismos_com_gr-kakogiannis5

Το Ίδρυμα, από τον  φετινό Οκτώβριο, στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στην οδό Πειραιώς, στον Ταύρο και έρχεται να συμπληρώνει το τοπίο του νέου πολιτιστικού και πνευματικού άξονα της Αθήνας (κοντά στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο Μουσείο Μπενάκη, στον χώρο “Πειραιώς 260” κ.ά.). Πρόκειται για μια καλαίσθητη εγκατάσταση, συνολικού εμβαδού 6.810 τ.μ, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα κτίρια σύγχρονων ευρωπαϊκών υποδομών!
Το «Πολύτροπον» διαθέτει αμφιθέατρο 330 θέσεων, αίθουσα κινηματογράφου 120 θέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 68 θέσεων, καθώς και εκθεσιακό χώρο. Στο κέντρο λειτουργούν επίσης δύο café – bar, εστιατόριο (αναμένεται σύντομα) και το πωλητήριο του ιδρύματος.
Εκτός των καλλιτεχνικών δρώμενων, ο χώρος προσφέρεται και για την φιλοξενία ποικίλων εκδηλώσεων όπως συνέδρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις, εκθέσεις, ενώ η διαμόρφωση των χώρων του το καθιστούν ιδανικό για εκδηλώσεις παράλληλων δράσεων.
Στον κινηματογράφο γίνονται προβολές σημαντικών κλασικών ταινιών, του εναλλακτικού κυρίως κινηματογράφου αλλά και ταινίες για Παιδιά και Εφήβους. Αυτή τη περίοδο (μέχρι 9/12), προβάλλεται το κλασσικό αριστούργημα του Α.Κουροσάβα “RAN”, σε εντελώς καινούργια κόπια, με το director’s cut.
Η αίθουσα “Black Box”  (η οποία έχει την αισθητική του «μαύρου κουτιού») έχει ως κύρια χρήση την προβολή ταινιών, αλλά χρησιμοποιείται και για άλλες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, δοκιμές θεάτρου και χορού, σεμινάρια, διδασκαλίες κα.
Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, εικαστικών και installations. (Μέχρι τις 5/12 ο Γιώργος Χαρβαλιάς παρουσιάζει την εγκατάσταση συνδυαστικών μέσων, «Ο ορίζοντας των γεγονότων»)
Το Θέατρο έχει την ιδιαιτερότητα της αμφιθεατρικής διάταξης και δημιουργεί μια αμεσότητα μεταξύ θεατών και ηθοποιών. Η σκηνή και οι κερκίδες, παραπέμπουν σε κλασικά θέατρα με τη διαφορά ότι η σύγχρονη και τεχνικά εξοπλισμένη οροφή, επέχει θέση ουρανού. (Μέχρι τις 6/12 μπορείτε να δείτε την Ομάδα Χορευτές στην παράσταση “Birds” και από 11-15/12, την Ομάδα “κι όΜως κινείται…” στην παράσταση “puRgatoRio”).

Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλ.: 210 341 8550
www.mcf.gr

Ερμίδη Αφροδίτη