Από τις 10 Μαρτίου


Έπειτα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο, το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει στις 10 Μαρτίου, στην Κεντρική Σκηνή, τον «Μισάνθρωπο», ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Μολιέρου.


Το έργο παρουσιάζεται στην εξαιρετική μετάφραση, εκ νέου επεξεργασμένη, της Χρύσας Προκοπάκη, ενώ τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Χουβαρδάς.


Ο Αλσέστ, μέλος της «καλής κοινωνίας», είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, τον κοινωνικό σχολιασμό και τις ίντριγκες, στην υποκρισία και το ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του ότι η αγαπημένη του διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά.


Ένας αθεράπευτα ειλικρινής ήρωας που απεχθάνεται την υποκρισία κερδίζει τη συμπάθεια και τον θαυμασμό. Χάρη στη μαεστρία του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου αναδεικνύεται σε σύμβολο που εκφράζει και δικές μας αγωνίες. Ο Αλσέστ μοιάζει να φέρει βιώματα του συγγραφέα για μια από σκηνής διαμαρτυρία. Εκεί συναντά τη δική μας φωνή.


Ταυτότητα παράστασης


Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου, μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής, videodesign: Παντελής Μάκκας, βοηθός σκηνοθέτη: ΆνταΠουράνη, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητσάκη, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη, Βοηθός σκηνογράφου: Ελένη Αραποστάθη, Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Πανουτσοπούλου.

Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Παπανικολάου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Έλενα Τοπαλίδου, Έμιλυ Κολιανδρή, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Βογιατζής. Μουσικός συνεργάτης και μουσικός επί σκηνής: Γρηγόρης Ελευθερίου.

πηγή: naftemporiki.gr