Ο πολυβραβευμένος φωτοειδησεογράφος, πέθανε σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο

Το Guardian είχε επιλέξει τον Γιάννη Μπεχράκη του Reuters για τον τίτλο του φωτογράφου της χρονιάς 2015, ανακοινώνοντας πως ο διακεκριμένος Έλληνας επαγγελματίας κατέγραψε σε μοναδικές εικόνες τις δύο μεγαλύτερες ιστορίες του έτους - την κρίση των προσφύγων και την οικονομική κατάρρευση στην πατρίδα του, την Ελλάδα.


«Kαλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για πάνω από 25 χρόνια, αλλά φέτος ήταν διαφορετικά: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φθάνουν στην πατρίδα μου. Ένα ζευγάρι πλοία έρχονται κάθε βράδυ.


Όλοι ήταν φοβισμένοι, επειδή δεν γνώριζαν πώς η αστυνομία και οι ντόπιοι θα αντιδράσουν. Μικρές βάρκες συνεχίζουν να έρχονται ακόμα και όταν ο καιρός ήταν πολύ άγριος. Η τουρκική ακτή είναι μόλις 4-5 χιλιόμετρα» είχε αναφέρει ο Γιάννης Μπεχράκης.


«Μια μέρα φωτογράφιζα μια λέμβο, όταν παρατήρησα κίνηση στο νερό. Νόμιζα ότι κάποιος είχε πηδήξει στη θάλασσα. Με το φακό μου εντόπισα πως, τελικά, ήταν ένα πτερύγιο. Ένα δελφίνι πήδηξε σχεδόν μπροστά από τη λέμβο. Ήταν μια πραγματικά μαγική στιγμή. Ήταν σαν το δελφίνι να έδειχνε τον δρόμο, καλωσορίζοντας τους ανθρώπους», είχε αναφέρει για μια από τις εντυπωσιακότερες εικόνες που τράβηξε.


Μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις εικόνες που τράβηξε είχε σημειώσει πως είναι πολύ δύσκολο να εργάζεσαι σε ένα μεγάλο θέμα στην πατρίδα σου: «H συναισθηματική πίεση είναι τεράστια όταν βλέπεις τους φίλους και την οικογένειά σου να υποφέρουν.


Η φωτογραφία μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους άφωνους με τη δύναμη και την ομορφιά της. Μπορεί να στείλει ένα μήνυμα, να κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε ή να γελάνε ή και τα δύο. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι -ή να δώσουν χρήματα για καλό σκοπό. Και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να το σκεφτούν ξανά, πριν τραβήξουν τη σκανδάλη».


ΥΠΠΟΑ: Συλλυπητήριο μήνυμα
Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον θάνατο του κορυφαίου φωτοειδησεογράφου Γιάννη Μπεχράκη, σε ηλικία μόλις 59 ετών.

Πολυβραβευμένος και υπεύθυνος του πρακτορείου Reuters τα τελευταία 30 χρόνια βρέθηκε και κατέγραψε με τη φωτογραφική του κάμερα τα μέτωπα του πολέμου, της φτώχειας και της δυστυχίας σε όλο τον κόσμο.


«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία και να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: δεν γνώριζα» είχε πει ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της φωτογραφικής του ματιάς αλλά και την εξήγηση για το ρίσκο του θανάτου που έπαιρνε στις εμπόλεμες ζώνες. Από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ, την εξέγερση στην Αίγυπτο και πρόσφατα την προσφυγική κρίση, κάθε εικόνα του Γιάννη Μπεχράκη αξίζει πολύ περισσότερο από χίλιες λέξεις.


Ειδικά ο τρόπος που κατέγραψε την προσφυγική κρίση, το 2016, έφερε στον Γιάννη Μπεχράκη το Βραβείο Πούλιτζερ. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του έκαναν τον γύρο του κόσμου και ευχόμαστε να δικαιώσουν την πίστη του ότι «Μια φωτογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο».

Μια μεγάλη απώλεια, ένα δυσαναπλήρωτο κενό, για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο χώρο του φωτορεπορτάζ. Μένει ως παρακαταθήκη το μοναδικό έργο που άφησε, τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής.

πηγή:naftemporiki.gr