Το σχήμα «Διώνη», μετά από 14 χρόνια γόνιμης πορείας, κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο του.

Το σχήμα αποτελούν οι: Ευαγγελία, Παρασκευή και Χριστίνα Γκόγκου, Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούση και Ανθή Κύρκου.


Ο δίσκος «Διώνη» περιλαμβάνει ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια από την περιοχή του Πωγωνίου (Κτίσματα, Παρακάλαμος), των ελληνόφωνων χωριών της Νοτίου Αλβανίας (Σελιό, Πολύτσανη, κ.ά.), καθώς και κάποια ομοφωνικά τραγούδια από την περιοχή της Θεσπρωτίας.

Η θεματική τους στρέφεται κυρίως γύρω από τον κύκλο της ζωής: νανουρίσματα, τραγούδια του γάμου, της αγάπης, της ξενιτιάς, μοιρολόγια, καθώς και ιστορικά τραγούδια.


Το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, είναι ένα πρωτότυπο είδος της ελληνικής λαϊκής πολυφωνίας και αποτελεί, εδώ και αιώνες, παράδοση δημιουργίας και έκφρασης της συγκεκριμένης περιοχής.

Είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο και σύμφωνα με τον Λάμπρο Λιάβα συγκαταλέγεται ως «μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μουσικές φόρμες, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της λαϊκής πολυφωνίας».


Το σχήμα «Διώνη» συστήνεται με ένα κείμενο γνωριμίας που περιέχεται στο ένθετο του δίσκου και υπογράφει η Παναγιώτα Κολιούση: «Βρεθήκαμε σαν παρέα την Άνοιξη του 2004 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να τραγουδήσουμε τα τραγούδια που ακούγαμε μεγαλώνοντας και στην πορεία δημιουργήσαμε το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη».


Η ακρόαση της «Διώνης» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αιώνες. Τα πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια είναι η ηχώ των δύσβατων βουνών της Ηπείρου και των απομονωμένων περήφανων κατοίκων τους. Τα άγρια λουλούδια της αγάπης, ο πόνος του αποχωρισμού, ο απόηχος της γιορτής, η χαρά της έλευσης της νέας ζωής, η τρυφερότητα της μάνας και η απαντοχή στη συλλογική έκφραση είναι τα δομικά υλικά αυτών των μοναδικών τραγουδιών.


Το σχήμα «Διώνη» αναδεικνύει με συγκινητικό τρόπο αυτά τα, λειασμένα από τα κύματα του χρόνου, τραγούδια που προκαλούν δέος με την ομορφιά και την ανέγγιχτη νεότητά τους. Η επιμέλεια της παραγωγής στον δίσκο «Διώνη» είναι του Γιάννη Αγγελάκα.


Μιλώντας για τις Διώνες, στο εισαγωγικό κείμενο του δίσκου, ο Γιάννης Αγγελάκας αναφέρει:

«Με τις Διώνες συναντήθηκα πρώτη φορά το 2008. Ήρθαν στο σπίτι μου να συζητήσουμε για τη συμμετοχή τους στο soundtrack της “Ψυχής Βαθιάς” του Παντελή Βούλγαρη. Θυμάμαι ακόμα εκείνη τη γοητευτική και αναπάντεχη αίσθηση που είχα βλέποντας πέντε όμορφα, ευγενικά κορίτσια να περιφέρονται στο χώρο μου κι εγώ να νιώθω πως το σπίτι γέμισε αρχαίους συγγενείς. Όταν μετά από λίγο, κουβεντιάζοντας μαζί τους, κατάλαβα πως είχα να κάνω με ηπειρώτισσες από οικογένειες και χωριά μουσικών που μετοίκησαν στην Θεσσαλονίκη με την καρδιά βουτηγμένη στην παράδοση αλλά με τα μουσικά τους ακούσματα να απλώνονται έως τη ροκ και την avant garde, τότε σιγουρεύτηκα πως έχω να κάνω και με μελλοντικούς συγγενείς. Εκείνη η πρώτη μου αίσθηση, τα επόμενα χρόνια δικαιώθηκε.


Οι Διώνες καθόρισαν με την καταλυτική συμμετοχή τους το στίγμα του soundtrack της “Ψυχής Βαθιάς”, συμμετείχαν στις τελευταίες συναυλίες των Επισκεπτών και στις ηχογραφήσεις των δύο τελευταίων μου δίσκων -της “Γελαστής Ανηφόρας” και των “Ήσυχων Τραγουδιών”. Ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός μπροστά μας. Χαίρομαι που το όνειρό τους για έναν δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς από την ιδιαίτερη, μαγική πατρίδα τους επιτέλους πραγματοποιείται. Εύχομαι στις αγαπημένες μου αδελφές, φίλες, συνεργάτιδες Διώνες καλό δρόμο σ’ αυτή την καινούργια τους κυκλοφορία».

πηγή: naftemporiki.gr