Συνέντευξη στους: Ιάσονα Πιπίνη και Μιχάλη Αλιάγα.

Για την στήριξη που πρέπει να έχουν από την Πολιτεία οι αθλητές που αγωνίζονται για να πετύχουν διακρίσεις και να φέρουν μετάλλια στην Ελλάδα, μίλησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης στο webtv του Politismos.net. Συναντήσαμε τον κ. Ζαγοράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου ο ίδιος με τις παρεμβάσεις του έχει συμβάλλει στην προώθηση του αθλητισμού και του πολιτισμού. «Νομίζω ότι έχουμε πρόσφατα παραδείγματα αθλητών και πρωταθλητών που λένε τα προβλήματα τους, αλλά αφού έχουν πετύχει κάτι», δηλώνει ο κ. Ζαγοράκης, ο οποίος προσθέτει ότι «οι συνθήκες που αθλούνται πρέπει να είναι ιδανικές, για να μπορούμε να έχουμε και απαιτήσεις». Ο κ. Ζαγοράκης αναφέρεται επίσης στα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών και υποστηρίζει ότι «οι αθλητές στην Ελλάδα είναι σε τριτοκοσμικό επίπεδο, χωρίς ασφάλιση».

Ποια πιστεύετε πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής Πολιτείας στους αθλητές που αγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ο πρωταθλητισμός ίσως είναι μια παρεξηγημένη έννοια στην Ελλάδα και θα πρέπει κάποια στιγμή να σταθούμε από το ξεκίνημα ενός παιδιού που κάνει αθλητισμό θα έλεγα, (όχι πρωταθλητισμό γιατί αυτό βγαίνει στην πορεία), δίπλα του. Όταν ένας αθλητής φθάνει σε ένα επίπεδο και πετυχαίνει πρώτα από όλα για την χώρα του και μετά για τον εαυτό του κάποια πράγματα, και σπεύδουν να φωτογραφηθούν κάποιοι μαζί τους, νομίζω είναι άκομψο και δεν είναι ότι καλύτερο για τους αθλητές και ακόμη και για αυτούς τους ίδιους που το κάνουν. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιβραβεύεται ο αθλητής όταν πετυχαίνει κάτι, και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί και εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναβαθμίζοντας λίγο τον όρο του αθλητισμού και ότι έχει να κάνει με τον ίδιο τον αθλητή.

Στην Ελλάδα υστερούμε σε αυτό; Δηλαδή έχουμε αθλητές που μπορούν να πετύχουν διακρίσεις αλλά δεν έχουν την στήριξη της Πολιτείας; Διαχρονικά.


Νομίζω ότι έχουμε πρόσφατα παραδείγματα αθλητών και πρωταθλητών που λένε τα προβλήματα τους, αλλά αφού έχουν πετύχει κάτι. Δεν μπορούμε μόνο να θέλουμε να έρχονται μετάλλια και διακρίσεις. Αυτά πρέπει να τα βλέπουμε από πριν, ώστε οι συνθήκες που αθλούνται να είναι ιδανικές, για να μπορούμε να έχουμε και απαιτήσεις, για να φέρουν θετικά αποτελέσματα για την χώρα μας.
Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Εδώ εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε πραγματικά παλέψει για αυτό και έχουμε αναβαθμίσει τον όρο αθλητισμός σε όλα τα επίπεδα. Όπως είναι ο αθλητικός τουρισμός, ο σχολικός τουρισμός. Νομίζω ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και δίνοντας βάση σε αυτά να περάσουν και στις χώρες μας, έτσι ώστε να δώσουμε και μεγαλύτερη αξία.

Τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών

Πολύ σοβαρό κομμάτι είναι και τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών. Επειδή το έχω ζήσει και το έχω βιώσει από την πλευρά μου, τα καλύτερα χρόνια ενός ανθρώπου είναι η ηλικία που μπορεί κάποιος να κάνει αθλητισμό ή πρωταθλητισμό. Εμείς βλέπουμε πάντα αυτόν που είναι στο κάδρο ή αυτόν που είναι στην τηλεόραση. Υπάρχουν χιλιάδες αθλητές που τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους τα «σπαταλάνε» κάνοντας αθλητισμό και χάνοντας πολλές ώρες. Για αυτό έχουμε δώσει μεγάλη βάση στην διπλή καριέρα, που νομίζω αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει εκείνους που τελειώνοντας τον αθλητισμό και αφού έχουν «χαραμίσει» τα καλύτερα τους χρόνια, να κάνουν κάτι άλλο που θα τους βοηθήσει στην μετέπειτα ζωή τους.
Οι καταστάσεις που βιώνουν οι αθλητές στην Ελλάδα είναι σε τριτοκοσμικό επίπεδο, χωρίς ασφάλιση. Σταματάνε το ποδόσφαιρο, σταματάνε τον αθλητισμό, σταματάνε να κάνουν αυτό που έκαναν για 15 – 20 χρόνια, δίνοντας και στην χώρα τους πάρα πολλά πράγματα, και ξαφνικά μένουν σε μια κατάσταση χωρίς να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία, όπως θα έπρεπε.