Παρακολουθήστε το βίντεο με την εκπομπή:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, το προσφυγικό αλλά και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις μίλησαν στην εκπομπή του Politismos Webtv από το Στρασβούργο Έλληνες ευρωβουλευτές.

Στο στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησαν η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ Εύα Καϊλή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ Νίκος Ανδρουλάκης. Η συνέντευξη δόθηκε στον Ιάσονα Πιπίνη και τον Μιχάλη Αλιάγα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ επισήμανε μεταξύ άλλων: "Ευθύνες μπορεί να έχουν πάρα πολλές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, αυτή τη στιγμή όμως που η επιθετικότητα έχει κλιμακωθεί, η διγλωσσία και η τριγλωσσία μιας κυβέρνησης που δεν δείχνει σοβαρή εικόνα προς το εξωτερικό κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ειρηνική και μέσω της διπλωματικής οδού εξομάλυνση αυτής της έντασης".

Για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως "η κυβέρνηση στο θέμα των δυο στρατιωτικών έχει πάθει βέρτιγκο. Άλλα λέει ο υπουργός Άμυνας, άλλα λέει ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εμείς προσπαθήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τεθεί το θέμα και να υπάρξει ένα ψήφισμα σκληρό απέναντι στην Τουρκία. Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν είναι διμερές θέμα, αλλά εντάσσεται στις προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη".

Μιλώντας για την άνοδο του λαϊκισμού και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει, γεγονός που τόνισε και ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Εύα Καϊλή υποστήριξε μεταξύ άλλων: "Η αντιπαράθεση αντισυστημικών και ελίτ είναι πολύ επικίδνυνη. Γιατί όταν είσαι από τη μια πλευρά καταλαβαίνεις ότι αυτό μπορεί να έχει μια φθορά και ο επόμενος που μπορεί να ακολουθήσει είναι ένας ευρωσκεπτικιστής, ένας λαϊκιστής, που θα σε οδηγήσει σε δρόμους ή αδιέξοδους ή καταστροφικούς για την Ευρώπη".