Στρασβούργο – Αποστολή:
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

«Η ευρωπαϊκή Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία μας» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο κ. Μακρόν έκανε αναφορές στην φιλελεύθερη Δημοκρατία και στους κινδύνους που κρύβουν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, αναπτύσσοντας τις ιδέες του για το μέλλον της Ευρώπης. Ωστόσο, ο κ. Μακρόν δέχθηκε σκληρή κριτική από ευρωβουλευτές για την συμμετοχή της Γαλλίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναγνώρισε πως στην Ευρωπη υπάρχουν διαφορές αλλά τόνισε πως πρέπει να προστατευθεί η ενότητα και οι Αρχές της Δημοκρατίας. Ο κ. Μακρόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του λαϊκισμού αλλά και των ψεύτικων υποσχέσεων. Το politismos.net παρακολούθησε τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και κατέγραψε την ομιλία του κ. Μακρόν.

Οι ψεύτικες υποσχέσεις απειλούν τον λαό

Ο κ. Μακρόν δήλωσε πως η προδοσία των ψεύτικων υποσχέσεων απειλεί τον λαό και αναφέρθηκε στους εθνικιστικούς διχασμούς. «Πρέπει να μην υποδαυλίζουμε τα πάθη του κόσμου, να μην προτείνουμε μονοπάτια που δεν μπορεί να ακολουθήσει, και να κατεδαφίζουμε χωρίς να μπορούμε να ξαναχτίσουμε» τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι η προδοσία αυτών των ψεύτικων υποσχέσεων που απειλεί τον λαό. Θα πρέπει να ακούσουμε βέβαια και τις δυσαρέσκειες και τον θυμό των ευρωπαϊκών λαών σήμερα. Δεν χρειάζονται όμως δημαγωγίες οι πολίτες της Ευρώπης. Χρειαζονται ένα πραγματικό εγχείρημα, αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα. Ο θυμός που υποδαυλίζεται από κάποιους οδηγεί σε ένα αδιέξοδο με εθνικιστικούς διχασμούς που έχουμε ζησει και στο παρελθόν. Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και θέλουμε αυτή να να χτίσουμε, αλλά πρέπει να δράσουμε διαφορετικά, αντλωντας απο τις πηγές της Δημοκρατίας μας. Να δούμε ότι ένας στους δυο πολίτες της Ευρώπης πηγαίνει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να προστατεύσουν την Δημοκρατία καθως αυτή «ειναι η μεγαλύτερη μας ευκαιρία», ενώ τόνισε πως αν επικρατήσουν οι λαϊκισμοί και ο εξτρεμισμός η Ευρωπη θα οδηγηθεί στον γκρεμό. «Πραγματικά στον κόσμο μας και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και το πιστεύω βαθειά, είναι η μεγαλύτερη μας ευκαιρία. Το χειρότερο για την Ευρώπη θα ηταν να εγκαταλείψουμε το μοντέλο μας, την ταυτότητα μας και εδω στο Στρασβούργο όπως και στις Βρυξέλλες, εσείς δίνετε σάρκα και οστά σε αυτη την Δημοκρατία της Ευρώπης.
Η ταυτότητα μας είναι ακριβώς αυτή η Δημοκρατία που σέβεται τα ατομα, τις μειονότητες, τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό που έχει αποκληθεί φιλελεύθερη Δημοκρατία. Δεν θα ήθελα να επικρατήσει αυτη η δηλητηριώδης ψευδαίσθηση που πολλές φορές έχει διαδοθεί αλλού και να οδηγηθεί στον γκρεμό και στην άβυσσο η ήπειρος μας. Να εγκαταλειφθούν οι ελευθερίες και να επικρατήσουν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Θέλουμε η Δημοκρατία να μην είναι αδύναμη στην Ευρώπη, εν οψει του απολυταρχισμού, εν όψει όλων αυτων που μας περιστοιχίζουν. Η απάντηση μας δεν είναι ο αυταρχισμός, η απολυταρχία αλλά η Δημοκρατία. Πέρα απο τις διαφορές υπάρχει ένα δημοκρατικό μοντέλο που μας ενώνει όλους και αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο», ειπε ο κ. Μακρόν.

Να σταματήσει η ομφαλοσκόπηση

Ο κ. Μακρόν αναφερόμενος στον εαυτό του είπε πως ανήκει σε μια γενιά που δεν γνώρισε τον πόλεο αλλά θέλει να ανήκει σε μια γενιά που προστάτευσε τη Δημοκρατία. «Πρέπει να σταματήσει η ομφαλοσκόπηση, οι εθνικοί εγωισμοί να τερματιστούν. Εγώ ανήκω σε μια γενιά που δεν γνώρισε τον πόλεμο, είμαι μέλος μιας γενιάς που έχω την πολυτέλεια αν θέλετε να μην έχω ζήσει αυτά που έζησαν οι μεγαλύτεροι. Δεν θέλω να ανήκω σε μια γενιά ανθρώπων που υπνοβατούν, που έχουν ξεχάσει το παρελθόν τους, που θα αρνηθουν να βλεπουν το ταραχωδες παρελθόν. Θελω να ανηκω σε μια γενιά που με αποφασιστικότητα και σθεναρότητα να προασπίσει τη Δημοκρατία. Δεν είναι η Δημοκρατία κατι μπανάλ και τετριμμένο» τόνισε ο κ. Μακρόν ο οποιος καταχειροκροτήθηκε στο σημείο αυτό.