Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Τέσσερις ιστορικές εκδόσεις για την περίοδο της Ηγεμονίας στη Σάμο», και μέσα από τις σελίδες τεσσάρων τόμων τους, παρουσιάζουν ολοκληρωμένα την περίοδο της Ηγεμονίας, της Επανάστασης του 1912 και των πρώτων ετών μετά την Ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Απριλίου και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Δάφνης 61, Ψυχικό) και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ηγεμονία της Σάμου ονομαζόταν το αυτόνομο κράτος υπό την Υψηλή Πύλη που δημιουργήθηκε το 1832 με απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων για τη διοίκηση της Σάμου, μετά τη δημιουργία του Βασιλείου της Ελλάδας και την ανεξαρτητοποίηση μέρους των ελληνικών εδαφών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το καθεστώς αυτό παρέμεινε στη Σάμο έως τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Τα Συνταγματικά Κείμενα της Ηγεμονίας Σάμου (Ίδρυμα της Βουλής), Από την αυτονομία στο εθνικό κράτος, Η ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα (ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Σάμου), Σαμιακά Έντυπα Μονόφυλλα 1832-1915 (ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Σάμου) και η πολιτική βιογραφία Θεμιστοκλής Π. Σοφούλης (Ίδρυμα της Βουλής) είναι οι εκδόσεις μέσα από τις οποίες ο Νίκος Καραπιδάκης, ο Χρίστος Λάνδρος, η Σοφία Λαΐου, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο Διονύσης Χουρχούλης και η Αγγέλα Χατζημιχάλη θα εντρυφήσουν στην κοινωνία, την οικονομία, τους θεσμούς και τον πολιτισμό της Ηγεμονίας Σάμου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Νίκος Καραπιδάκης, πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η Μαριέττα Μινώτου, διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.