Διάλογοι ευθύς και αφοπλιστικοί, σχέσεις πολύπλοκες, ισορροπίες επικίνδυνες και τα ερωτήματα ξυπνούν σε γοργούς ρυθμούς σε κάθε σελίδα. Δεν είναι άλλο φυσικά, απ΄ την «Μεταμόρφωση της Πεταλούδας, ένα μυθιστόρημα που αγαπήθηκε πολύ. Η συγγραφέας Κατερίνα Κοφίνα, μας παραχωρεί μια συνέντευξη και μας μιλάει για το βιβλίο που “εξαντλήθηκε” απ’ το αναγνωστικό κοινό.

 

 


kofina

“Η  Μεταμόρφωση της Πεταλούδας “, σαν τίτλος,  με παραπέμπει στο αιχμηρό μονοπάτι της μεταμόρφωσης. Εκεί όπου η αρσενική και η θηλυκή πολικότητα  παίζουν με επικίνδυνες ισορροπίες. Κατά πόσο οι ήρωες θα πειραματιστούν σ’ αυτόν τον τομέα της μεταμόρφωσης;

 

Δεν ξέρω αν είναι θέμα πειραματισμού. Ο Νίκος και ο Πέτρος είναι δυο νέα παιδιά που ερωτεύονται μεταξύ τους ενώ δεν είχαν στο παρελθόν ποτέ ενδώσει σε κάτι ανάλογο. Τώρα φυσικά το θέμα είναι πως ο Νίκος θα δεχτεί το γεγονός ότι είναι γκέι , ενώ ο Πέτρος δεν θα το δεχτεί ποτέ. Θα καταπιέσει τα θέλω του και είναι αυτός που καταστρέφει και των τριών ηρώων τις ζωές τελικά. Αλλά και η Εύη ο πιο πονεμένος χαρακτήρας του βιβλίου κατά την άποψη μου, δεν δέχεται ποτέ ότι ο Νίκος δεν θα γίνει ποτέ δικός της. Θα δεχτεί να γίνει γυναίκα του και θα αφεθεί στα ναρκωτικά και το ποτό γιατί και εκείνη δεν μπορεί να χωνέψει το ότι ο άντρας που αγαπά , θέλει κάποιον άλλο.

 

–    Έχοντας διαβάσει το βιβλίο σας, θα σας  χαρακτήριζα ανατρεπτική συγγραφέα. Τον αποδεχόσαστε σαν τίτλο ή απλά αγγίζετε πτυχές που ακόμα οι περισσότεροι δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε;

Όχι δεν τον αποδέχομαι τον τίτλο ούτε και πιστεύω πως αγγίζω με το θέμα μου πτυχές που ο περισσότερος κόσμος δεν δέχεται. Ο κόσμος μας περιλαμβάνει τα πάντα. Και η ιστορία μου αυτό κάνει. Δείχνει καταστάσεις που εμπεριέχονται μέσα στο δοχείο της ζωής. Μέσα στην στυγνή καθημερινότητα. Και γιατί η αγάπη σε όποια μορφή και αν παρουσιάζεται πρέπει να γίνεται δεκτή.

 

politismos_kofina2


–    Το μυθιστόρημά σας αγαπήθηκε πολύ, τι πιστεύετε πως ήταν αυτό που κέρδισε τους αναγνώστες;

 

Το ότι είχε αρχή , μέση και τέλος. Το ότι είχε δυνατές εικόνες και πολλούς διαλόγους. Όσοι το διάβασαν αυτό μου είπαν. Ήταν σαν να βλέπαμε μπροστά μας μια ταινία. Το διαβάσαμε μέσα σε μια μέρα.

 

–    Όταν εκφραζόμαστε πραγματικά ελεύθερα, στην προκειμένη περίπτωση μέσω της γραφής, λένε πως είναι πιο εύκολο να επεκτείνουμε αυτή την ελευθερία και στους άλλους. Τι σχόλια δέχεστε από το αναγνωστικό σας κοινό;

 

Δεν το νομίζω. Αυτοί που είναι και νοιώθουν πραγματικά ελεύθεροι είναι και ελεύθεροι. Όσοι είναι κολλημένοι , έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση η απλά το παίζουν ξερόλες και κριτικάρουν τους υπόλοιπους και δεν αυτοσαρκάζονται μπροστά δεν πάνε. Από αυτούς που διάβασαν το βιβλίο και ήταν οι περισσότεροι γνωστοί και φίλοι ξέρουν ότι κάτι τέτοιο περίμεναν από εμένα να γράψω. Και ήταν και άνετοι να ανοιχτούν μαζί μου. Για τους άλλους δεν ξέρω. Χα , χα. Κοίτα όλο αυτό το βιβλίο είμαι ουσιαστικά  εγώ. Αν με ξέρεις εκεί μέσα θα με δεις έτσι όπως είμαι στην καθημερινότητα μου. Με τις απόψεις μου , τις φοβίες μου , τα θέλω και όλα μου τα λάθη.

 

 

politismos_kofina1

 

 

–    Πάντα ο βαθμός δυσκολίας των σχέσεων ήταν μεγάλος. Την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, όπου οι αντοχές όλων έχουν ατονήσει και ειδικά σ’ αυτόν τον τομέα , τι μήνυμα θα δίνατε;

 

Το μήνυμα μου είναι ένα. Αν στις σχέσεις και σε όλες τις σχέσεις ο ένας δέχεται την προσωπικότητα του άλλου και τον χαρακτήρα του με τα στραβά και τα καλά η σχέση θα προχωρήσει. Χωρίς κριτική , χωρίς καταπίεση, χωρίς ζήλια , αλλά πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

 

Συνέντευξη: Έρη Μαυράκη

Φωτογραφίες: Pascal Milio