Τη σημασία του ρόλου των γυναικών στα ΜΜΕ και στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης και των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας συγκαταλέγεται μεταξύ των ανταγωνιστικότερων και σημαντικότερων τομέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πέρα από αυτήν. Προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στους τομείς αυτούς. Κρίνεται επομένως απαραίτητη η παροχή κινήτρων που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις εργασίας και θα παρακινήσουντα νέα κορίτσια να προσανατολιστούν επαγγελματικά προς τις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορίας.


Οι Γυναίκες στην ψηφιακή εποχή

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κι έχοντας ως στόχο την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτό το ζήτημα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων διοργανώνει διακοινοβουλευτικό συνέδριο που θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα:

Συμμετοχή γυναικών στη διαμόρφωση των ΜΜΕ

Ενίσχυση του ρόλου γυναικών και νεαρών κοριτσιών μέσω της ψηφιακής ένταξης

Άνθηση γυναικείων κινημάτων: προωθώντας την ισότητα στην ψηφιακή εποχή

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, Vilija Blinkevičiūtė και η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Věra Jourová. Κεντρικές ομιλήτριες θα είναι επίσης η Βρετανίδα σκηνοθέτιδα της ταινίας «Les Suffragettes», Sarah Gavron, και η Pilar Jurado, ιδρύτρια του φεστιβάλ MadwomenFesr από την Ισπανία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο διαδίκτυο στις 8 Μαρτίου από τις 09.00.

Στις 7 Μαρτίου, το Κοινοβούλιο διοργανώνει κι ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε δημοσιογράφους. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων αλλά και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες μεταξύ των οποίων οι Saskia Van Uffelen (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ericsson Belux, Βέλγιο), Kamia Sidor (ιδρύτρια του ιδρύματος Carrots, Πολωνία), Inge Bell (Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΚΟ «Terre des Femmes», Γερμανία). Οι δημοσιογράφοι Marta Garcia-Aller (Ισπανία), Hadjar Benmiloud (Ολλανδία). Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει και η Asia Argento, μια από τις πρώτες ηθοποιούς που προκάλεσε τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων έναντι του Harvey Weinstein. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο στο διαδίκτυο από τις 09.30.


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε διάφορα Facebook Live chats με μέλη του Κοινοβουλίου.

Την Τετάρτη θα διοργανώσουμε ένα Facebook live session με τον Terry Reintke (Ομάδα των Πρασίνων, Γερμανία), συντάκτη του ψηφίσματος σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή, που επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στον ψηφιακό κόσμο.

Την Πέμπτη θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών και την στερεότυπη απεικόνιση των γυναικών στα ΜΜΕ με την Michaela Šojdrová (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Τσεχία). Η έκθεσή της σχετικά με την ισότητα των φύλων στον χώρο των ΜΜΕ θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της επόμενης Ολομέλειας.