Ρεπορτάζ – φωτογραφίες:
Ιάσων Πιπίνης
Μιχάλης Πιπίνης

Δυο χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το COSMOTE HISTORY, το κανάλι ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ στην COSMOTE TV, που σήμερα έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο συνδρομητές.
Η παρουσίαση του νέου προγράμματος και ο απολογισμός των δυο ετών πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ από τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ. «Το COSMOTE HISTORY ξεκίνησε με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα κανάλι ντοκιμαντέρ. Ήταν με άλλα λόγια αντίδοτο στην απαισιοδοξία. Θέλαμε να μας θυμίσει από πού ερχόμαστε και πόσα είμαστε ικανοί να πετύχουμε. Μιλάω για εμάς τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ στην ομιλία του αναφερόμενος στη γέννηση του καναλιού.

Ο κ. Τσαμάζ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά του καναλιού με την προβολή 24 πρωτότυπων ντοκιμαντέρ, 1.000 τίτλων ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και με τις μεγάλες διεθνείς παραγωγές για την Ελλάδα που εξασφάλισε από κορυφαία δίκτυα και εταιρείες διανομής, όπως το National Geographic, το BBC, το ARTE FRANCE, το CBS, κ.ά. Ο πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε όμως και στην αύξηση της φορολογίας στην συνδρομητική τηλεόραση που «ζόρισε την αγορά», όπως είπε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να παγώσει ο ρυθμός αύξησης των συνδρομητών που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Στα τέλη του 2017 οι συνδρομητές είχαν φθάσει τους 525.000. Χαρακτήρισε την δημιουργία του COSMOTE TV «ακριβό σπορ», καθώς μέχρι σήμερα στην επένδυση αυτή έχουν δαπανηθεί 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο για το COSMOTE HISTORY έχουν δαπανηθεί 8-10 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η εξέλιξη που έχει το κανάλι και η απήχηση που έχει στο κοινό αποτελούν την επιβράβευση για αυτή την πρωτοβουλία.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ανεξάντλητο ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο. Με το COSMOTE HISTORY στόχος μας ήταν να αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο και να φέρουμε τους συνδρομητές μας πιο κοντά στην ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας. Σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, να κάνουμε τους συμπολίτες μας περήφανους για την κληρονομιά τους. Η υψηλή θέση που έχει κατακτήσει το κανάλι στην προτίμηση των τηλεθεατών, δείχνει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Τσαμάζ.

Η γέννηση του COSMOTE HISTORY

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε στην περίοδο γέννησης του COSMOTE HISTORY, πριν από περίπου 4 χρόνια και για τα κίνητρα που οδήγησαν στην δημιουργία του.
«Το COSMOTE HISTORY ξεκίνησε ως ένα όραμα δικό μου και των συνεργατών μου. Ξεκίνησε ως μια ιδέα πριν από 3 – 4 χρόνια, το 2012 – 2013, όταν καθημερινά ακούγαμε τα τόσα αρνητικά σχόλια για την χώρα μας, κάποια στιγμή κάλεσα τους συνεργάτες μου και τους ρώτησα για ποιόν λόγο θα θέλατε να μας θυμούνται όταν θα φύγουμε από τον ΟΤΕ και αυτό που απάντησαν όλοι είναι: Για τις οπτικές ίνες, για τις ταχύτητες, για όλα αυτά τα πράγματα. Τους είπα ότι η απάντηση ήταν λάθος. Για μένα υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από αυτά. Θα ήθελα να μας θυμούνται για την βοήθεια που δώσαμε, ή για την ελπίδα που δώσαμε στους νέους ανθρώπους, για να μη το βάζουν κάτω, να μη χάνουν την ελπίδα τους από αυτά που ακούνε καθημερινά, δείχνοντας την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, και δείχνοντας και παραδείγματα Ελλήνων, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από μια μικρή χώρα, έχουν καταφέρει να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Το νέο πρόγραμμα


Το 2018, στο COSMOTE HISTORY θα κάνουν πρεμιέρα πάνω από 40 νέες πρωτότυπες εκπομπές ντοκιμαντέρ, αλλά και συμπαραγωγές, ενώ από τις 14 Φεβρουαρίου, το κανάλι θα μεταδίδεται σε υψηλή ευκρίνεια.
«Το COSMOTE HISTORY έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο δημιουργίας του και πλέον περνά στην φάση της ενηλικίωσης. Από φέτος, το πρόγραμμα του καναλιού εμπλουτίζεται σημαντικά, διατηρώντας πάντα τον ελληνικό προσανατολισμό του», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Μεταξύ άλλων, έρχονται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Αθωνική Πολιτεία» για την ιστορία των μοναστηριών και το σύνθετο έργο ψηφιοποίησης των θησαυρών της Αθωνικής Πολιτείας που έχει αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Οι Θρύλοι των Γηπέδων» με πορτραίτα σπουδαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, η σειρά «Η Κουζίνα του Θεού» για τη μοναστηριακή κουζίνα στην Ελλάδα, η σειρά «Βιβλία και Βιβλιοθήκες», όλα σε παραγωγή COSMOTE TV. Από συμπαραγωγές, οι επόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνουν τη σειρά ντοκιμαντέρ «1912-1922: H δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδος» για την κρίσιμη δεκαετία που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, το «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» για τον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη, «Τα Λάφυρα», για τις αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από τη χώρα καταγωγής τους, κ.ά.

Συνολικά, το 2018 το COSMOTE HISTORY HD θα φιλοξενήσει πάνω από 300 ώρες πρωτότυπου τηλεοπτικού προγράμματος, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, που καλύπτουν το 25% του νέου προγράμματος του καναλιού.
Επίσης, το COSMOTE HISTORY θα αναλάβει την ψηφιοποίηση του κινηματογραφικού αρχείου του εμβληματικού και πολυβραβευμένου Έλληνα ντοκιμαντερίστα Βασίλη Μάρου. Το αρχείο του δημιουργού περιλαμβάνει πάνω από 30 ταινίες, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Στα σχέδια του Ομίλου ΟΤΕ είναι το περιεχόμενο του COSMOTE HISTORY να διατεθεί για τις εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές ανάγκες των μαθητών στα σχολεία. «Όραμά μας είναι το COSMOTE HISTORY να γίνει η παρακαταθήκη του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό, σκοπεύουμε να θέσουμε τα ντοκιμαντέρ που έχουμε εξασφαλίσει για το πρόγραμμα του καναλιού, στη διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.