Του Μιχάλη Πιπίνη.

Το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Βουλγαρία, παρουσίασε ο πρέσβης της χώρας κ. Veselin Ivanov, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για λύση της ονομασίας των Σκοπίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα μαζί με την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην χώρα μας, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στην οδό Αμαλίας. Η Βουλγαρία θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2018.

Το θέμα της ασφάλειας

Ο κ. Ιβάνοφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου όπως είπε πρέπει όλα τα κράτη να δώσουν βαρύτητα. «Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μόνο όταν είναι ενωμένη. Όλα τα κράτη – μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και κατανόηση το ένα για το άλλο. Η προεδρία μας θα φροντίσει να εξεύρει δημιουργικές λύσεις ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά ως Ένωση. Στον τομέα της ασφάλειας έχουμε προτεραιότητα να δώσουμε συνέχεια στη λειτουργικότητα των συστημάτων πληροφόρησης της Ε.Ε. και της βάσης δεδομένων», τόνισε ο κ. Ιβάνοφ.

Για το Μακεδονικό


Ο Βούλγαρος πρέσβης κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την ονομασία των Σκοπίων. Ο κ. Ιβάνοφ υποστήριξε πως το Μακεδονικό αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας, ωστόσο τόνισε πως η χώρα του δεν μπορεί να μεσολαβήσει για τη λύση. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος και δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως Ελλάδα και Σκόπια «θα βρουν λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς ξέρουμε ότι προτεραιότητα είναι και αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Ιβάνοφ μιλώντας πολύ καλά ελληνικά και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων και η λύση πρέπει να βρεθεί εκεί. Η Βουλγαρία θέλει μια ισορροπία και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό το θέμα. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι δύο χώρες θα βρουν λύση. Αυτά που άκουσα από τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα. Είναι σπουδαίο για την ασφάλεια στην περιοχή. Αν λυθούν όλα τα προβλήματα στην περιοχή δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την σταθερότητα. Η Βουλγαρία δεν μπορεί να πάρει μεσολαβητικό ρόλο, αλλά το θέμα είναι των ισχυρών», κατέληξε ο Βούλγαρος πρέσβης.

«Υλοποίηση της κοινωνικής ατζέντας»


Στις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο θέμα της ασφάλειας και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο της Βουλγαρίας σε αυτό το θέμα». Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο διάστημα. «Τώρα γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί. Ολοκλήρωση οικονομικής και νομισματικής ένωσης, διασφάλιση των συνόρων μας, υλοποίηση της κοινωνικής μας ατζέντας, δικαιοσύνη, μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, επιστροφή στο Σένγκεν και ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς και της ενεργειακής ένωσης. Σε αυτή την πορεία καλούνται τώρα οι Βούλγαροι γείτονες μας, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι», δήλωσε η κ. Διακωμανώλη.