Το έντονο ενδιαφέρον της Βουλής των Ελλήνων για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, κυρίως όμως τη σταθερή στήριξη και αρωγή της στην ενίσχυση και προβολή τομέων και δράσεων που εκφράζουν την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τη συλλογική του μνήμη και τη μακραίωνη παρακαταθήκη του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, με την ευκαιρία της ημερίδας με θέμα «Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Σπίτι της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, η βουλευτής κ. Ελένη Σταματάκη, η οποία υπογράμμισε: «Η ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου, η διάσωση αρχειακού υλικού, έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό αναδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και ο Πρόεδρος και η Βιβλιοθήκη της Βουλής».

Στο ενδιαφέρον αυτό της Βουλής εντάσσεται, εξάλλου, και η συνεργασία της με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας και τη διάθεση εξειδικευμένου δυναμικού από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, για την πλήρη καταλογογράφηση, μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής, «έτσι ώστε ο ανεκτίμητος θησαυρός της να διασωθεί αλλά και να γίνει κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων», σύμφωνα με όσα δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.«Οι βιβλιοθήκες», υπογράμμισε η κυρία Σταματάκη, «είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η αξία τους είναι αυταπόδεικτη, από το γεγονός ότι σε αυτές οφείλουμε τη διάσωση, αλλά και τη διάδοση του πολιτισμού, της ιστορίας, των επιστημών, των ιδεών και των απόψεων της κοινωνίας. Δεν αποτέλεσαν μόνο αποθετήρια βιβλίων αλλά και χώρους μελέτης και έρευνας, στους οποίους οφείλει πολλά επιτεύγματά του ο σημερινός δυτικός πολιτισμός. Ιδιαίτερα για τον ελληνισμό της διασποράς, οι βιβλιοθήκες του ελληνισμού αποτέλεσαν και αποτελούν το σύνδεσμο με τον πολιτισμό της πατρίδας μας, τη γλώσσα μας, τη λογοτεχνική παραγωγή τους τόπου μας. Είναι οι φάροι του ελληνικού στοιχείου σε κάθε άκρη της γης.

Στα ράφια τους χωράνε οι θησαυροί του ελληνικού πνεύματος, της παιδείας, του πολιτισμού μας» τόνισε. Την ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν η Ελληνική και η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την ιστορία, το περιεχόμενο και τη συνεργασία των Βιβλιοθηκών του Ελληνισμού, ενός μεγάλου πολιτιστικού δικτύου που εκτείνεται σε πολλά μέρη της γης.

Σε αυτό μετέχουν, μεταξύ άλλων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, οι Ελληνικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης του Harvard, η Ελληνική Συλλογή Τσακόπουλος στο California State University, η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών στη Γρανάδα της Ισπανίας, η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού, η Ελληνική Βιβλιοθήκη Ζυρίχης «Αριστοτέλης», η Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Paul-Valery Montpellier.