ΔΙΑΒΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΑ

Της Ευαγγελίας Βαϊοπούλου

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τους δικούς της μύθους και θρύλους. Μαγικά πλάσματα, ξωθιές, καλές και κακές νεράιδες που περνάνε μέσα στο χρόνο τυλίγοντας μας με ένα πέπλο μυστηρίου και φόβου. Οι ιστορίες τους περνάνε από γενιά σε γενιά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

diaves_politismos

 

ΔΙΑΒΕΣ

Αν κάποιος αποφασίσει να επισκεφτεί το Θεσσαλικό κάμπο και συγκεκριμένα το νομό Καρδίτσας ίσως να συναντήσει ανθρώπους που να λένε θρύλους της περιοχής. Ένας από αυτούς τους θρύλους είναι οι Διάβες. Οι Κυράδες αυτές του κάμπου διάβαιναν τη νύχτα στα χωράφια χορεύοντας και τραγουδώντας, παίρνοντας την όραση και τη μιλιά από τους τσομπάνηδες που φυλούσαν τα πρόβατα τους. Η θωριά τους ήταν γλυκιά και οι αγαθοί τσομπάνηδες τις πλησίαζαν για να πιάσουν κουβέντα μαζί τους και τότε εκείνες τους αφαιρούσαν τη μιλιά. Αν πάλι κάποιος τις έβλεπε χωρίς να μιλήσει τότε εκείνες του αφαιρέσουν την όραση. Ακόμη και όταν οι τσομπάνηδες κοιμόντουσαν, οι κακές αυτές κυράδες τους πλησίαζαν και προσπαθούσαν να τους ξυπνήσουν τραβώντας τους τα
μαλλιά ή χτυπώντας τους στο σώμα. Αν κάποιος κάνει το λάθος και ξυπνήσει, οι Διάβες θα του πάρουν τη μιλιά ή την όραση.

ΜΟΡΑ

mora_politismos

 

Κανείς δεν ξέρει αν η Μόρα ή Μαρουσω όπως τη λένε στο νομό Καρδίτσας είναι ένας μύθος ή μια ζωντανή πραγματικότητα. Το όνομα της σημαίνει ερωμένη σύμφωνα με τη σλάβικη γλώσσα αν και πολλοί λένε ότι έχει ελληνική καταγωγή. Κάποιοι την παρομοιάζουν με άσχημη γριά ενώ άλλοι λένε ότι είναι μια μαυροντυμένη νεαρή γυναίκα.
Η Μόρα έρχεται την ώρα που κάποιος κοιμάται ανάσκελα και κάθεται πάνω του. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάθεται πάνω σε ανθρώπους που κοιμούνται μπρούμυτα αλλά και σε ανθρώπους που κοιμούνται σε εμβρυακή στάση. Τους τελευταίους τους τραβάει για να γυρίσουν ανάσκελα και να κάτσει. Εκείνη την ώρα που κάθεται, ο άνθρωπος παραλύει και νιώθει ότι αργοπεθαίνει. Και στην ουσία αργοπεθαίνει μιας και η Μόρα προσπαθεί να του πάρει την ανάσα. Το συναίσθημα που νιώθει κάποιος εκείνη τη στιγμή είναι φρικτό, λένε άνθρωποι που το έχουν ζήσει. Ο μύθος λέει ότι η Μόρα φοραει ένα μαύρο σκουφάκι, αν καταφέρει κάποιος να της το πάρει τότε έχει τρεις ευχές. Αν, όμως, εκείνη το πάρει πίσω, τότε ο άνθρωπος αυτός πεθαίνει. Κάποιοι λένε ότι η Μόρα είναι Λιλιθ, η πρώτη γυναίκα του Αδάμ.
Οι επιστήμονες λένε ότι η Μόρα είναι ένας βρικόλακας της ψυχής που τον στέλνει κάποιος στο ύπνο κάποιου άλλου για να του πάρει την ενέργεια.
Εγώ θα σας πω πως μπορείτε να νικήσετε τις Διάβες και τη Μόρα. Τα μόνα που φοβούνται οι ξωθιές είναι το θειάφι και το μπαρούτι. Μόνο σ’ αυτά δεν πλησιάζουν. Αν τύχει λοιπόν να περάσετε από το νομό Καρδίτσας πάρτε μαζί ένα κουτάκι σπίρτα. Οι ξωθιές δεν θα σας πλησιάσουν ποτέ.