Τι να δείτε, πού να κολυμπήσετε, πού να μείνετε και να φάτε

Ιος, το νησί των αντιθέσεων. Εκεί που από τα μέσα της δεκαετίας του '70 οι Νιώτες είχαν αποδεχθεί  τους νεαρούς «εναλλακτικούς» που κοιμόνταν στις παραλίες μετά τα ξενύχτια τους στα μπαρ πίνοντας και καπνίζοντας και με βασικό φόντο τη ροκ μουσική που τότε ανθούσε.

Mε την πάροδο του χρόνου κάποιοι από τους πρώην ταξιδιώτες αλλά και ντόπιοι είδαν πιο μακριά έχοντας στο μυαλό τους να αναδείξουν τις  άγνωστες ομορφιές του νησιού χωρίς βέβαια να αγνοούν την προσαρμογή του Clubing & Bar Entertainment στο πνεύμα των καιρών.
Σήμερα λοιπόν η Ιος εξελίσσεται σε ένα νησί για όλα τα γούστα διαθέτοντας τα πάντα και με αιχμή τις μοναδικές παραλίες της που αξίζει να επισκεφθείτε. 

Ιστορία

Γνωστή και ως πατρίδα της μητέρας του Ομήρου λέγεται ότι φιλοξένησε και την τελευταία κατοικία αυτού του οικουμενικού ποιητή. Η πλατεία της ιστορία αποτυπώνεται πρώτα στον προϊστορικό οικισμό του Σκάλκου (3η χιλιετία π.χ) ενώ εν συνεχεία γνωρίζει μία περίοδο άνθησης κατά την μινωική, κυκλαδική και αρχαϊκή περίοδο. Κατά την τελευταία μάλιστα γίνεται και επίσημα Πόλη Κράτος όταν και ξεχωρίζει για την γεωργία, το εμπόριο αλλά και την κεραμεική τέχνη.

Μείναμε και σας προτείνουμε

“LEVANTES”

Ένα καλοφροντισμένο ξενοδοχείο με ιδιαίτερη μεσογειακή αισθητική και καταπληκτική θέα αφού από τα δωμάτιά του αγναντεύεις την  παραλία του Μυλοπότα. Διαθέτει όλες τις υποδομές και ένα χειροποίητο πρωινό. Είναι οικογενειακή μονάδα με ιθύνοντα νου τον ακούραστο Μάρκο Μπουρνέλλη ο οποίος όμως έχει ήδη αναθέσει σημαντικές αρμοδιότητες στα παιδιά του.(2286092588).

«KRITIKAKIS VILLAGE”

Μία ποιοτική επίσης οικογενειακή μονάδα  που βρίσκεται στον Γυαλό όπως λέγεται το λιμάνι της Ιου. Κτισμένη αμφιθεατρικά προσφέρει σημαντική θέα για όσους μένουν  στα πάνω δωμάτια.Το τουριστικό αυτό χωριό συστήθηκε από τον Ηλία Γερογιάννη έναν καταξιωμένο και για πολλές δεκαετίες Νιώτη επιχειρηματία.Σήμερα τα σκήπτρα ανέλαβε ο γιος του Βαγγέλης Γερογιάννης. Αρχιτέκτονας ο ίδιος ήδη υλοποιεί το δικό σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υπηρεσιών της μονάδας μέσα και από τις νέες τεχνολογίες (2286091100) 

Επισκεφθήκαμε και σας προτείνουμε 

Πατώντας στο νησί με τα σύγχρονα ταχύπλοα της εταιρείας HSW(Hellenic Sea Ways) θα ταξιδέψετε ξεκούραστα και με ασφάλεια φθάνοντας στην Ιο σε μόλις 4 ½ ώρες.Επίσης με την υποστήριξη της διεθνούς καταξιωμένης εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων Europcar φθάσαμε με ασφάλεια στα πιο δυσπρόσιτα αλλά και ενδιαφέροντα σημεία του νησιού.

Αγία Θεοδότη

Στην βόρεια πλευρά του νησιού και 20 λεπτά περίπου από την Χώρα θα αντικρύσετε την εντυπωσιακή παραλία της Αγίας Θεοδότης που πήρε και το όνομά της από την γραφική εκκλησία της Αγίας που ξεπροβάλλει από έναν λόφο επάνω από την  παραλία.Εαν βρεθείτε στις 8 Σεπτεμβρίου μπορείτε να συμμετέχετε στο παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Θεοδότης.Θα γευθείτε παραδοσιακό Νιώτικο φαγητό αλλά και θα έχετε ιδιαίτερα μουσικά ακούσματα από τους οργανοπαίχτες του νησιού που τηρούν την παράδοση αλλά και τα ντόπια μουσικά όργανα.

Παλαιόκαστρο-Ψάθη

Ηδη από την Αγία Θεοδότη ατενίζετε τα ίχνη της οχύρωσης του Κάστρου της Ιου σύμβολο της άμυνας κατά των πειρατών. Συνεχίζοντας ανατολικότερα, και μετά από 11-15 λεπτά αντικρίζετε την παραλία της Ψάθη με τον ομώνυμο μικρό οικισμό ψαράδων η νεότερη γενιά των οποίων δεν ακολουθεί το επάγγελμα. Στο επάνω μέρος του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη όπου και στις 29 Αυγούστου γίνεται ένα ακόμη παραδοσιακό πανηγύρι. Η παραλία αμμώδης και ιδιαίτερα ήσυχη.

Εάν θέλετε μάλιστα να μείνετε υπάρχουν τα μοναδικά ,στον οικισμό, ενοικιαζόμενα δωμάτια από τα οποία αγναντεύετε όλη την παραλία («Η Ωραία Ψάθη»).

Mαγγανάρι

Διασχίζοντας το νότιο μέρος του νησιού,μια  περιοχή με ιδιαίτερα ηφαιστειογενή χαρακτήρα λόγω και του ότι βρίσκεται κοντά  στην Καλντέρα της Σαντορίνης, αντικρίζεις από ψηλά τους δαντελωτούς όρμους της περιοχής «Μαγγανάρι».Για τους παλιότερους γνωστό σημείο αναφοράς του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος απολάμβανε τις διακοπές του, την δεκαετία του 90,στο μοναδικό ξενοδοχείο της περιοχής και όταν φυσικά δεν υπήρχε καν δρόμος.

Η σημερινή του εικόνα είναι τελείως διαφορετική χωρίς ευτυχώς η ανάπτυξη να έχει φέρει αλόγιστες εκμεταλλεύσεις.Τέσσερις μικροί κόλποι απαρτίζουν το «Μαγγανάρι».Σήμερα ένα σημαντικό μέρος αυτών των εκτάσεων βρίσκεται στα χέρια εφοπλιστών ενώ στην παραλία υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αλλά και μία κυοφορούμενη μονάδα ιδιοκτησίας του γνωστού ελληνομερικανού χρηματιστή με χρήση μάλλον beach bar.

Tρεις Κλεισιές

Λίγο μετά από το Μαγγανάρι, και παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής,συναντάτε το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Απο εκεί, και πεζοπορώντας για 20 περίπου λεπτά φθάνετε στην γραφική παραλία η οποία φέρει ιδιαίτερα χρώματα όταν και την απολαύσαμε κοντά στην Δύση του Ηλίου.Το όνομά της «Τρεις Κλεισιές» από τρεις όρμους που απαρτίζουν έναν μεγαλύτερο κόλπο.

Μυλοπότας

Επιστρέφοντας ξεκινάμε με δυτική κατεύθυνση και μετά από 30 περίπου λεπτά (θα κερδίσουμε 10 λεπτά εάν διασχίσουμε ένα μικρό μέρος σε χωματόδρομο) φθάνουμε στην κοσμική αλλά και όμορφη παραλία-οικισμό του Μυλοπότα. Πιο πριν και εάν θέλετε να εξερευνήσετε πιο απόκριμα μέρη μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία του Κλήματος με τα ιδανικά γαλαζοπράσινα νερά της. Οσοι όμως θέλετε να ακολουθήσετε μόνον τον δημόσιο δρόμο θα κάνετε μία κυκλική διαδρομή και μέσω της Χώρας θα καταλήξετε στην οργανωμένη παραλία του Μυλοπότα. Εάν είστε πρωινοί και δεν θέλετε τον θόρυβο θα σας πούμε ότι επιχειρήσαμε να κολυμπήσουμε στις 9 το πρωί και απολαύσαμε τα δροσερά και καταγάλανα νερά της.Αλλά και οι υποδομές της παραλίας διατηρούν μία αισθητική ενώ πολύ κοντά στην παραλία έχουν αναπτυχθεί Boutique ξενοδοχεία,ενοικιαζόμενα δωμάτια,ατμοσφαιρικά  μπαρ, σημεία συγκέντρωσης των millenials από τις 3 το μεσημέρι και μετά. Οσο κυλάει ο χρόνος το κέφι απογειώνεται αλλά και εσείς που δεν συμμετάσχετε σε αυτό μπορείτε να το δείτε σαν happening και εν συνεχεία να ακολουθήσετε τους ρυθμούς που επιθυμείτε.

Χώρα

Ένα δικό της κυκλαδίτικο άρωμα αποπνέει η Χώρα απλωμένη στον αυχένα ενός λόφου και με τα μαγαζιά της να μεταδίδουν τον σφυγμό όλων των νέων που από κάθε σημείο της γης μαζεύονται για αυτή την ξέφρενη νυκτερινή ζωή. Η αντίθεση αναδύεται μέσα από τις πρώτες πρωινές ώρες της όταν κάποιοι ντόπιοι καταβρέχουν τα καντούνια τους ενώ οι προμηθευτές ξεφορτώνουν τα αποθέματα για το επόμενο βράδυ. Επίσης θα παρατηρήσετε τις δεκάδες καλοφροντισμένες εκκλησιές με αυτήν του Ευαγγελισμού να δεσπόζει στην πλατεία της Χώρας με το ιδιαίτερα λιτό της τέμπλο ενώ η Παναγία η Γκρεμιώτισσα φέρει και τον μεγαλύτερο συμβολισμό για τους πιστούς λόγω  και του υψηλού σημείου στο οποίο βρίσκεται.

Μύλοι-Αρχαιολογικό Μουσείο-Θέατρο Οδυσσέα Ελύτη 

Παραμένοντας στην Χώρα μάτι σας θα πέσει σε ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο. Ηταν το αρχοντικό Αμοιραδάκη στο οποίο σήμερα στεγάζονται το Δημαρχείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.Το τελευταίο μικρό μεν σε μέγεθος αλλά με σημαντικά εκθέματα από την πρώιμη εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα αλλά και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Απο εκεί και πεζοπορώντας μέσα από τα καντούνια της χώρας θα συναντήσετε τους Μύλους ενώ αρκετά πιο υψηλά, και σε ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό σημείο, δεσπόζει το Ανοιχτό Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» ένα ιδιαίτερα λιτό θέατρο που εάν και σύγχρονο αποτελεί ιδανικό ομοίωμα των αρχαϊκών χρόνων. Η απόδοση του ονόματος του θεάτρου στον νομπελίστα ποιητή δεν είναι καθόλου τυχαία αφού είναι γνωστό το Πάθος του για τις Κυκλάδες και φυσικά και την Ιο.

Λίγα δεκάδες μέτρα πιο ψηλά θα αντικρίσετε ένα σύγχρονο κτίριο που κτίσθηκε για να στεγάσει τις συλλογές του ζωγράφου Γαίτη και της συζύγου του γλύπτριας Σίμωση. Η παθογένεια όμως επικρατεί και έτσι για 5 χρόνια το Μουσείο είναι άδειο, λόγω της διαφωνίας της οικογένειας με το Κράτος για τα εκθέματα.  

Γυαλός-Τζαμαρία

Το λιμάνι του νησιού ήταν ιδιαίτερα σημαντικό από την αρχαιότητα  λόγω της φυσικής του διαμόρφωσης σε ένα ιδιαίτερα κλειστό κόλπο με αποτέλεσμα να αποτελεί από τα ιδιαίτερα σημεία διακίνησης στο Αιγαίο.Στην αρχή αυτού του όρμου δεσπόζει ένας λιτός και ιδιαίτερης αισθητικής φάρος.Σήμερα σε όλο το μήκος του Γιαλού λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια,ταβέρνες ενώ μπορείτε να απολαύσετε σε μία ιδιαίτερα καλή, για λιμάνι, θάλασσα.Ο επόμενος κόλπος από τον Γιαλό είναι η «Τζαμαρία» μια μικρή παραλία με κρυστάλλινα νερά στην οποίαν φτάνεις κατεβαίνοντας λίγα σκαλοπάτια.

Κουμπάρα

Η παραλία αυτή έχει  υποστεί σημαντικές επεμβάσεις αφού ο γνωστός επιχειρηματίας-χρηματιστής έχει αγοράσει ένα τεράστιο λόφο και μία νησίδα όπου στον μεν πρώτο λειτουργεί το Club-Bar-restaurant “Πάθος» στην δεύτερη(οι ντόπιοι την αποκαλούν ‘Σπιναλόγκα») έχει κτίσει την κατοικία του.Υπάρχει μεγάλη μερίδα Νιωτών νεαρής ηλικίας και φυσικά τουριστών πού όλες αυτές τις αλλαγές τις επικροτούν.Μένει να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ποια θα είναι τα πραγματικά οφέλη.

Σε κάθε πάντως περίπτωση επισκεφθείτε το «Πάθος» όπου θα απολαύσετε το καφέ η το ποτό σας ατενίζοντας την Δύση του Ηλίου.

Τάφος Ομήρου-Πλακωτό

Ακολουθώντας τον δρόμο από τον Γυαλό και σε 15-20 λεπτά,και αφού περάσετε τις περιοχές «Ανω Καμπος» και ‘Κολλίδας» θα φθάσετε σε ένα σημείο όπου οι έρευνες εικάζουν ότι αποτελεί τον τάφο του Ομήρου.Δυστυχώς πέρα από την πλακόστρωση,που από τον χώρο στάθμευσης σε οδηγεί στο μνημείο, καμία απολύτως βοηθητική υποδομή δεν υπάρχει που να βοηθά την επισκεψιμότητά του.

Από εκεί και ακολουθώντας τον χωματόδρομο,στον οποίο θα χρειασθείτε τζιπ, θα φθάσετε στις σχετικά απομακρυσμένες παραλίες Αυλάκι και Πλακωτό.

Κάλαμος-Πλάκες-Παπά Αυλάκι

Από την Χώρα και σε απόσταση περίπου 25 λεπτών από τον δρόμο προς Μαγγανάρι  θα συναντήσετε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του «Καλάμου». Για να το βρείτε ανοιχτό πρέπει να ειδοποιήσετε.Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου και συγκεντρώνει πιστούς και από τα γύρω νησιά. Απο το μοναστήρι και συνεχίζοντας τον χωματόδρομο θα φθάσετε,μετά από 15λεπτά, στην ομώνυμη παραλία του» Καλάμου» που για πολλούς είναι η καλύτερη του νησιού.
Εν συνεχεία,και συνεχίζοντας τον χωματόδρομο θα φθάσετε σε μία μικρότερη παραλία,εξίσου γοητευτική τις «Πλάκες».

Επίσης όπως κατεβαίνετε από τον χωματόδρομο του Μοναστηριού σε ένα σημείο ακολουθήσετε την δεξιά κατεύθυνση θα βρεθείτε στην παραλία ‘Παπά Αυλάκι.». Ολη σχεδόν η παραλία είναι ιδιωτική και ο ιδιοκτήτης έχει σε εξέλιξη την κατασκευή κατοικιών και άλλων καταστημάτων.Εξ αιτίας αυτή εντυπωσιακά μεγάλης ιδιοκτησίας η πρόσβαση  στην παραλία γίνεται από ένα  μονοπάτι που ελπίζουμε να διατηρηθεί.  

O γύρος του νησιού

Με το καράβι «Dream Boat” του Γιάννη Τριαντάφυλλου περιπλανηθήκαμε στις δυσπρόσιτες και πραγματικά πανέμορφες παραλίες του νησιού.Ο Γιάννης,γνώστης της κάθε απόκρυφης θαλάσσιας γωνιάς της Ιου, την υπηρετεί 365 ημέρες τον χρόνο αφού αποτελεί έναν από τους ελάχιστους νέους ψαράδες του νησιού που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.Μαζί του εξερευνήσαμε τις μοναδικές σπηλιές της ¨Κουμπάρας», την παραλία της Τρυπητής αλλά και το «Πικρί Νερό» με τις δύο τελευταίες να ξεχωρίζουν για τα τιρκουάζ νερά τους. Σε μία στάση θα απολαύσετε τα ψητά που τα ετοιμάζει ο ίδιος μέσα στο καράβι ενώ εάν ο η θάλασσα έχει καλοσύνη θα ταξιδέψετε μέχρι το Μαγγανάρι.

Τέλος με το  ‘Dream Boat” μπορείτε να απολαύσετε και μία βραδυνή περιπλάνηση έως την Δύση του Ηλίου την οποία και θα απολαύσετε έξω από τον κόλπο του Γιαλού.(Τηλ 6945167075)

Τυροκομείο  «Το Νιώτικο»

Το πρώην Δημοτικό Τυροκομείο βρίσκεται κοντά στην διασταύρωση του δρόμου από την Χώρα στο Μαγγανάρι.
Αφού παραχωρήθηκε σε ιδιώτη ξεκίνησε, πρίν 4 χρόνια περίπου,μία ανοδική πορεία κατακτώντας στην αγορά την θέση που τις αρμόζει με βάση και την ποιότητα των προιόντων της. Για τον προηγούμενο λόγο έχει πιστοποιηθεί για την διαρκή ποιότητα των τυριών της που φθάνουν στο ελληνικό τραπέζι. Το τυροκομείο παράγει σήμερα 5 είδη τυριών από παραδοσιακές νιώτικες συνταγές και αυτό εξηγεί τις λίγο υψηλότερες τιμές τους. Εαν βρεθείτε στο νησί επισκεφθείτε.Διαφορετικά τα προιόντα αυτά θα τα βρείτε σε ωρισμένες αλυσίδες supermarket.(Σκωτύρι,Ανθότυρο,Ξυνή,Γραβιέρα «Ομήρου Τριλογία»Τηλ 2286092506/Υπεύθυνος Στέλιος Παξιμαδάς)

Τυροκομείο ‘Το Διασέλι»

Μία εξίσου ποιοτική προσπάθεια στην παραγωγή νιώτικων τυριών από τον Δημήτρη Χάρος ένός ανθρώπου αφοσιωμένου στην ποιοτική πρωτογενή παραγωγή τοπικών προιόντων μεταξύ των οποίων και το Σκοτύρι που η αυθεντική του συνταγή συναντάται μόνον στην Ιο.(Τηλ 6941609387).

Ιήτης Οίνος
Η μονάδα ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Βελλή και τους αδερφούς Μυκονιάτη.Διαθέτει αμπελώνες μόνον στην Ιο ενώ στο νησί γίνεται η οινοποίηση και εμφιάλωση,Σήμερα παράγονται τρία είδη  δύο λευκά και ένα κόκκινο.Η παραγωγή είναι μικρή (περί τα 1000μ μπουκάλια) και απορροφάται αποκλειστικά από τους επαγγελματίες του νησιού.Μπορείτε να επισκεφθείτε και το οινοποιείο.(Τηλ 6973667662).

ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

«DRAKOS”

Ψαροταβέρνα στο ειδυλλιακό άκρο της παραλίας  του Μυλοπότα όπου τα τραπέζια στην κυριολεξία ακουμπάνε στην θάλασσα αφου ακουμπάνε στον μικρό μώλο.Τα ψάρια,εξαιρετικά φρέσκα,η εξυπηρέτηση ποιοτική αλλά οι τιμές υψηλότερες του κανονικού.
Οικογεκειακή επιχείρηση που διευθύνεται από τον Γιώργο Δράκο και τον αδερφό του Σωτήρη (Τηλ 2286091281).

«ΚOUBARA»

Aτμοσφαιρικό εστιατόριο ψαρικών ελάχιστα μέτρα από την αρχή της παραλίας της Κουμπάρας.Πρωτότυπη αισθητική και διακόσμηση από την ιδιοκτήτρια Μαρία Γκιάστα.Παραδοσιακές και γκουρμέ θαλασσινές γεύσεις,δροσερές σαλάτες και ολόφρεσκα ψάρια που ψήνονται με ιδιαίτερη τέχνης σε ειδικό θολωτό ξυλόφουρνο.(2286091699).

“ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ»

Από τις καλύτερες παραδοσιακές κουζίνες του νησιού.Ο ιδιοκτήτης Πολύδωρος Πουσαίος και η σύζυγός  του φροντίζουν για ποιοτικά ντόπια πιάτα σε λογικές τιμές.(Τηλ 2286091132).

«ΒΙΛΑΕΤΙ»

Εξαιρετική κουζίνα κυρίως με βάση τα κρεατικά και από ντόπια ζώα.Την  αποδεδειγμένη τέχνη τους στην μαγειρική βάζουν ως  επαγγελματίες η Εύη που πήρε τα σκήπτρα της οικογενειακής επιχείρησης από την μητέρα της αλλά και ο σύζυγός της Κώστας Κούτρας.Θα έχετε την ευκαιρία να φάτε πολύ μεγάλες μερίδες με ανάλογα λογικές  τιμές.Βρίσκεται στον Κάμπο και θα χρειασθείτε 15 περίπου λεπτά από την Χώρα(2286092072)

«THE MILLS”

Σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού,την περιοχή των Μύλων, λειτουργεί από το 1969 η επιχείρηση της οικογένειας Μπατσάλη.Ο Κυριάκος,η γυναίκα  του Αννα αλλά και η δραστήρια κόρη τους Μαρούσα προσφέρουν προσφέρουν ένα πλούσιο μενού με τοπικά νιώτικα πιάτα και όχι μόνον.Το service ιδανικό και οι τιμές πολύ λογικές (Τηλ 2286091284).

«ΜΟΣΕΝΤΑ»]

Επισκεφθείτε ένα από τα δύο καταστήματα που σας προσφέρουν τις πιο ποιοτικές επιλογές από την γαστρονομία της Ιου.Θα δίναμε  ένα προβάδισμα στο τοπικό μέλι κυρίως λόγω των βοτάνων αλλά και της σημαντικής μερίδας σοβαρών παραγωγών που ασχολούνται με την μελισσοκομία.Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο από τους ποιοτικότερους μελισσοκόμους του νησιού τον Μιχάλη Σταυράκη και τον Γιώργο Δράκο.
Στα καταστήματα,μεταξύ άλλων θα βρείτε,μυζηθροπιτάκια,παστέλι,σύκα παστωτά και αμυγδαλωτά προιόντα τα οποία αξίζει να πάρετε και μαζί σας.

ΠΕΖΟΠΟΡΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 

Κορυφή Παλαιόκαστρου (30 λεπτά)
 
Μία όμορφη διαδρομή που ξεκινάει από πλακόστρωτο μονοπάτι αριστερά του δρόμου προς Ψάθη και καταλήγει στην κορυφή του Κάστρου όπου υπάρχει η γραφική εκκλησία της Παναγίας.Αυτή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου την ίδια ημέρα με της Αγίας Θεοδότης και βρίσκονται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών μεταξύ τους.Εαν βρεθείτε εκείνη την ημέρα εκεί προσπαθήσετε να συμμετέχετε και στα δύο και θα αποζημιωθείτε.

Γιαλός-Αγία Ειρήνη-Παραλία Βαλμά (35 λεπτά)
     
Στην άκρη του λιμανιού και με αφετηρία την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης,κατασκευασμένη σε γνήσιο κυκλαδίτικο ρυθμό,θα ακολουθήσετε χαραγμένο μονοπάτι το οποίο πηγαίνει πολύ κοντά στην θάλασσα απολήγοντας στο γραφική παραλία του Βαλμά.Η παραλία οφείλει το όνομά σας σε μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες του νησιού που κατέχουν αρκετές ιδιοκτησίες στην περιοχή

Αγία Τριάδα-Τρείς Κλεισιές (30 λεπτά)

Στο δρόμο προς το Μαγγανάρι αφήνετε το αυτοκίνητο απέναντι από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.Απο εκεί θα ακολουθήσετε το ευκρινές μονοπάτι που καταλήγει στην όμορφη αυτή παραλία με τους τρείς γραφικούς της όρμους.   
          
Χώρα-Παναγιά η Γκρεμιώτισσα (30 λεπτά)
 
Οι εκκλησίες που σκαλωτά ανεβαίνουν προς την κορυφή του λόφου της χώρας αναδεικνύουν την μοναδικότητα,θέα αλλά και την ιδιαίτερη γραφικότητα του τοπίου.Ξεκινήσετ από την πλατεία,όπου δεσπόζει η εκκλησία του Ευαγγελισμού η οποία διαθλετει ένα μοναδικό τέμπλο.Στην συνέχεια ακολουθήστε τις πινακίδες μέσα από τα καντούνια της Χώρας και σε 10 λεπτά περίπου θα φθάσετε στην ξεχωριστή,για την θέση και τον συμβολισμό της εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας.(πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου).Εν συνεχεία,και στην πορεία σας προς την κορυφή του λόφου θα συναντήσετε τα εκκλησάκια του Αγίου Ελευθερίου,Αγίου Γεωργίου και στο υψηλότερο σημείο τον Αγιο Νικόλαο.

TIPS

Χωρίς να μείνουμε στα δωμάτιά τους η να δοκιμάσουμε το μενού τους σας προτείνουμε, με την δική μας πληροφόρηση και εμπειρία, να αξιολογήσετε και εσείς,με βάση τα δικά σας κριτήρια αλλά και το πόσο αντέχει το πορτοφόλι σας, τα παρακάτω ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Διαμονή

Skala,Petradi,Liostasi,Green Blue,Γιαλός,Petra Village,Deep Blue,Kolitsani View,Coral,Glaros.

Εστίαση

«Unique” 

Εκπληκτική θέα και αρκετά ποιοτικό φαγητό.Βρίσκεται στην περιοχή του    Ανω Κάμπου 
                
«Κούκος»

Γραφική ψαροταβέρνα η μοναδική στην παραλία της Αγίας Θεοδότης.

“Αλωνάρι»
                   
Η μοναδική ταβέρνα στην παραλία της Ψάθης με εξαιρετική θέα προς τις   Μικρές Κυκλάδες.Οι τιμές όμως ιδιαίτερα υψηλές.

«Κatogi”
       
Ποιοτικό μεζεδοπωλείο στην Χώρα
                     
“Salt”
                       
Gourmet εστιατοριο στον Μυλοπότα

Βudget

Ένα  ζευγάρι στην «κόκκινη περίοδο» Ιουλίου-Αυγούστου θα χρειασθεί περί τα 1500 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις και σε μέσα επίπεδα στέγασης και εστίασης.