ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ

 

drosoulites

 

Της Ευαγγελίας Βαϊοπούλου

Ταξιδεύοντας στην Κρήτη αξίζει κάποιος να κάνει μια βόλτα στη Χώρα των Σφακιών και ειδικά στο Φραγκοκαστελο. Κτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ενετούς και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την Χώρα των Σφακιών. Όποιος αποφασίσει να επισκεφτεί αυτό το κάστρο θα ανακαλύψει μυστήρια κομμάτια του παρελθόντος που δεν είχε φανταστεί ποτέ του.

Αλλά ας αφήσουμε την ιστορία να μας οδηγήσει σ’ αυτά τα παράξενα μονοπάτια που είναι γεμάτα πόνο και αίμα για την πατρίδα.

1825-1828: Ο Ηπειρώτης πολεμιστής Χατζημιχάλης Νταλιανης μαζί με 600 Κρήτες πολεμιστές αποβιβάζονται στο Φραγκοκαστελο για να βοηθήσουν τους Σφακιανούς να αντιμετωπίσουν τον Μουσταφά πασά. Οι Σφακιανοί τους υποδέχονται με ενθουσιασμό και ελάχιστα πολεμοφόδια. Ο Νταλιάνης, ο οποίος στο παρελθόν έχει βοηθήσει την επανάσταση πολεμώντας στο πλάι του Καραϊσκάκη στη μάχη του Φαλήρου, αποφάσισε να βοηθήσει τους Κρητες να απαλλαγούν από τους τυράννους πασάδες μιας και η Φιλική Εταιρεία δεν μπορούσε να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.

frangocastello-drosoulites

 

Έτσι το 1925 οι Κρητες με τη βοήθεια του Νταλιανη και των αντρών του καταλαμβάνουν τη βραχονησίδα Γραμβούσα. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό και έτσι αποφασίζουν την απόβαση τους στο Φραγκοκαστελο, το οποίο από ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο έγινε ένα από τα ορμητήρια της επανάστασης. Ο Μουσταφά πασάς επιτέθηκε στο Φραγκοκαστελο στις 18 Μαΐου 1828 με 8400 στρατιώτες. Ο Νταλιανης τους αντιμετώπισε με μόλις 600 στρατιώτες. Η θρυλική αυτή μάχη στοίχισε τη ζωή στους Κρητες στρατιώτες αλλά και στον αρχηγό τους. Τα πτώματα των πεσόντων έμειναν άταφα μέχρι να φυσήξει άνεμος και να τα σκεπάσει με άμμο. Από τότε, λένε οι ντόπιοι, τα φαντάσματα αυτών των ηρώων στοίχειωσαν το Φραγκοκαστελο.

Αν τύχει να βρίσκεται κανείς σε εκείνο το μέρος τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου ξημερώματα, βλέπει τις σκιές των πολεμιστών μαυροντυμένους και οπλισμένους να περνάνε ιππεύοντας. Άλλοι λένε ότι για να δει κανείς τους Δροσουλιτες πρέπει να είναι ερωτευμένος και να πάει στο Φραγκοκαστελο τα ξημερώματα της γιορτής του Αι-Νικήτα. Επειδή εμφανίζονται τα ξημερώματα, δηλαδή στην πρωινή δροσιά πήραν και το όνομα Δροσουλίτες. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το μαγικό φαινόμενο είναι μια οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την πρωινή δροσιά, την ανωμαλία του εδάφους και την ανατολή του ηλίου και συμβαίνει μόνο κατά το πρώτο δεκάλεπτο της ανατολής.

Εγώ θα πιστέψω το μύθο των κατοίκων της περιοχής. Αξίζει κανείς να πιστεύει σε μύθους ηρώων και να ταξιδεύει χρόνια πίσω ψάχνοντας να βρει τους ήρωες που πολέμησαν για την Ελλάδα και έχασαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Και ακόμα και σήμερα προστατεύουν το μέρος από τους ξένους οπλισμένοι, έφιπποι, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της απώλειας του νησιού.