Η Τζένη Κοσμίδου είναι μια από τους πιο φέρελπις καλλιτέχνες της νέας γενιάς. Τόσο ο μοναδικός και πρωτοποριακός τρόπος γραφής της, όσο και η ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά και το αστείρευτο ταλέντο της στη τέχνη της υποκριτικής, της έχουν χαρίσει σημαντικές διακρίσεις και μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά του κοινού ανεξαρτήτου ηλικίας.

 


 

Τζένη-Κοσμίδου

Τι αποτελεί τη πηγή της έμπνευσης σου;

Τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι κοινωνικές ανισότητες. Πιστεύω άλλωστε πως αυτός είναι και ο σκοπός της τέχνης, να συντελεί στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Η ιδέα του να κάνω τέχνη απλά και μόνο για τη τέχνη με αφήνει παγερά αδιάφορη.

Μίλησε μας για το θεατρικό σου έργο «Φυγή» στο οποίο υπογράφεις κείμενο και ερμηνεία

Πρόκειται για ένα έργο που σκοπό έχει να πλήξει το φαινόμενο του bulling το οποίο αυτή τη περίοδο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. «Η «Φυγή» δεν καταγγέλλει απλά το φαινόμενο. Κάτι τέτοιο άλλωστε κατά τη γνώμη μου θα ήταν άσκοπο, καθώς όλοι γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες την ύπαρξη του. Στόχος της είναι να ρίξει φως στις αιτίες που δημιουργούν θύτες και θύματα και να προβληματίσει τους νέους ανθρώπους, ξεδιπλώνοντας μπροστά στα μάτια τους, το δράμα που βιώνει το θύμα καθώς και τις ακραίες επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες συμπεριφορές.

Βλέπουμε τη παιδική σου παράσταση με τις ιστορίες της μάγισσας Ταραντούλας να συνεχίζει μετά από τόσα χρόνια την επιτυχημένη πορεία της. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της;

Τα παιδιά αγάπησαν από την αρχή τη γκαφατζού μάγισσα, η οποία μέσα από τις ξεκαρδιστικές τις περιπέτειες προσφέρει αστείρευτη διασκέδαση, ενώ παράλληλα συντελεί και στη διαπαιδαγώγηση τους, όσο αφορά τη σωστή συμπεριφορά μέσα στο κοινωνικό σύνολό αλλά και τις αξίες της ζωής και της μάθησης. Κατά τη γνώμη μου ένας από τους κύριους παράγοντες της μεγάλης αποδοχής του κοινού, είναι το πλήθος διαδραστικών κομματιών που υπάρχουν στη παράταση. Μέσα από αυτά, τα παιδιά από απλοί θεατές, μετατρέπονται σε ενεργά μέλη της παράστασης. Χορεύουν τραγουδούν φτιάχνουν κατασκευές και συντελούν στην εξέλιξη της πλοκής. Αυτό νομίζω πως τελικά είναι που τα έκανε να αγαπήσουν τόσο πού τα μάγισσα Ταραντούλα.

1376537_451131355007441_684893104_n

Πες μας λίγα λόγια για τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν φέτος τα μαγικά πλασματάκια

Πρόκειται για μέλη της θεατρικής ομάδας «Στρατής Τσοπανέλης» και είναι όλοι τους αληθινά χαρισματικοί από πολλές απόψεις.

  Τη μάγισσα Ταραντούλα ενσαρκώνει η Κάτια Πόγκα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ταλαντούχα ηθοποιό η οποία ενσαρκώνει απόλυτα, με ένα μοναδικό, δικό της τρόπο την έντονη και πολύπλευρη προσωπικότητα, της μάγισσας Ταραντούλας, ενώ ταυτόχρονα έχει φοβερή επικοινωνία με τα παιδιά που κυριολεκτικά τη λατρεύουν.

  Την αξιαγάπητη Καλικατζαρένια ενσαρκώνει η Μαρία Φάλαρη. Πρόκειται για μία αληθινά πολύπλευρη και ταλαντούχα καλλιτεχνική προσωπικότητα. Εκτός από την ξεκαρδιστική και γεμάτη ενέργεια ερμηνεία της στο δύσκολο ρόλο της Καλικατζαρένιας, ο οποίος εκτός από μεγάλη υποκριτική ικανότητα, απαιτεί και πολύ καλή φυσική κατάσταση, αυτοσχεδιασμούς και επικοινωνία με τα παιδιά, είναι αυτή η οποία έχει δημιουργήσει και τα υπέροχα κοστούμια της παράστασης, καθώς και τα σκηνικά τα οποία μεταφέρουν τα παιδιά στη χώρα του παραμυθιού, πριν καν ακόμα εμφανιστούν οι ηθοποιοί στη σκηνή.

  Στο ρόλο του Παραμυθούλη φέτος βλέπουμε τον Δημήτρη Μύρκου, ο οποίος δίνει μία εντελώς  διαφορετική διάσταση, στο καλόκαρδο, έξυπνο και αεικίνητο ξωτικό, που εμφανίζεται ως από μηχανής θεός για να σώσει τη Παραμυθοχώρα και τη γενική κατάσταση.

  Για το τέλος άφησα τον Αράχνιους, τον οποίο ενσαρκώνει ο πολυτάλαντος Πάνος Χαρίλας. Θεωρώ το ρόλο ιδιαίτερα δύσκολο γιατί απαιτεί ηθοποιό που να μπορεί να εναλλάσσει πολύ γρήγορα ρόλους, διάθεση και επίπεδα. Είναι ο «κακός» της ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα περνά στα παιδιά σημαντικά μηνύματα και όλα αυτά πρέπει να γίνουν με έντονα χιουμοριστικό τρόπο, κρατώντας λεπτές ισορροπίες ώστε να μην προκαλέσει φόβο στους μικρούς μας φίλους. Ο κύριος Χαρίλας καταφέρνει επάξια να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο πρόκληση, γεγονός βέβαια που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς διαθέτει αστείρευτες υποκριτικές ικανότητες.

Ακούστηκε ότι για το καλοκαίρι ετοιμάζεις Αριστοφάνη. Θέλεις να μας μιλήσεις για αυτό το δύσκολο εγχείρημα;

Το καλοκαίρι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι «Αριστοφανιάζουσες». Πρόκειται για μία ξεκαρδιστική κωμωδία η οποία βασίζεται στα τρία αγαπημένα έργα του Αριστοφάνη, Πλούτο, Λυσιστράτη και Ειρήνη τα οποία μπλέκονται δημιουργώντας μία ιδιαίτερη ξέφρενη πλοκή. Το δύσκολο έργο της ερμηνείας αυτών των ιδιαίτερων ρόλων, έχει αναλάβει η θεατρική ομάδα «Στρατής Τσοπανέλης», ενώ τα σκηνικά η εικόνα της αφίσας και τα αληθινά εντυπωσιακά κοστούμια είναι μία δημιουργία της κυρίας Μαρίας Φάλαρη.

Όσο αφορά τώρα τα βιβλία; Θα έχουμε τη χαρά να δούμε σύντομα κάποιο νέο έργο σου να εκδίδεται;

Αυτή τη περίοδο βρίσκονται υπό έκδοση τα δύο θεατρικά έργα, για τα οποία μιλήσαμε νωρίτερα, αλλά και το Ιριδίων Σκότος.

Μιλώντας για συγγραφή θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για τη «Ματωμένα Ίχνη» τα οποία όπως είδαμε πρόσφατα απέκτησαν και δικό τους ισότοπο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.matwmenaixni.com

Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες εμπνευσμένες από εγκλήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ιστορίες συνοδεύονται από artistic φωτογραφίες επώνυμων ηθοποιών. Αφού συμπληρωθεί ένας  εύλογος αριθμός θα πραγματοποιηθεί μία έκθεση με  τις φωτογραφίες των ηθοποιών και κάποια γλυπτά μου και τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αν κάποιος σου ζητούσε να περιγράψεις με δυό λέξεις το πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή τι θα έλεγες;

Απόλυτα ευτυχισμένη.