froytopia 1

 

Λεωνίδας Καλφαγιάννης ή Πίκος Απίκος;

 Εκεί που η γοητεία, συναντά την αυθεντική παιδικότητα, στα μονοπάτια της θρυλικής Φρουτοπίας…


Της Ελένης Χρήστου
 
Πόσο διαφορετική και συνάμα όμορφη συνέντευξη, μπορεί να βιώσει μια δημοσιογράφος, όταν ξανασυναντά τον πολυαγαπημένο κόσμο της Φρουτοπίας, του Ευγένιου Τριβιζά και θέτει ερωτήσεις στον  δαιμόνιο  συνάδελφο, τον δημοσιογράφο Πίκο Απίκο ή αλλιώς στον ανατρεπτικό–ταλαντούχο κατά κόσμο: Λεωνίδα Καλφαγιάννη!
 
Λεωνίδας Καλφαγιάννης ή  Πίκος Απίκος; Μην παιδεύεστε να διαλέξετε όνομα.
Μια μαγική σύμπραξη και ταύτιση, δυο προσώπων σε ένα, εκεί που η γοητεία, συναντά την αυθεντική παιδικότητα, στα μονοπάτια της θρυλικής Φρουτοπίας, για μικρά και μεγάλα παιδιά, ξεδιπλώνεται  στην σκηνή του Θεάτρου Rex.
 
Tο τηλεοπτικό κουκλοθέατρο της δεκαετίας του ’80, που μας μεγάλωσε και μας χάρισε ένα «ανοιχτό εισιτήριο» για την χώρα της φαντασίας-μυστηρίου, είναι ξανά εδώ… Με τον ρόλο του Πίκου Απίκου αναμετριέται με απροσμέτρητο θάρρος και ατσαλάκωτο ταλέντο, ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης, ενώ την πρωτότυπη μουσική, αψηφώντας τον ανελέητο εκφοβισμό των μανάβηδων, έχει συνθέσει ο Δήμος Αναστασιάδης, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.
 
froutopia 4 dhmosiografos
Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης, καταφέρνει με ευελιξία να δίνει το στίγμα του, σε κάθε ερμηνεία και να μαγνητίζει τον θεατή, με τον ίδιο σεβασμό και το απλόχερο ταλέντο του.  Ξέρει καλά, με  έναν πηγαίο ,δικό του τρόπο, να  μας καθηλώνει  είτε ως ο  «Ελενίτσας» που πονάει ως ερωτευμένος, στα πλαίσια μιας διαφήμισης, είτε ως  ο μυστήριος γεωπόνος στο Κάτω Παρτάλι, είτε ως ο ανήσυχος-ανύποπτος Πίκος Απίκος…
 
 Για παραπάνω απορίες και λύσεις μυστηρίων στην παράσταση, παρακολουθείστε τις περιπέτειες  των Φρουτο-Ζαρζαβατικών, παρέα,  με ένα πιτσιρικάκι, εκείνο θα σας βοηθήσει να ξαναμπείτε στο κλίμα…
 
 Ας μην ξεχνιόμαστε άλλωστε… : Eίναι μία, μόνο μία, η ονειρεμένη Φρουτοπία…

 

 

Πριν λίγες ημέρες έγινε η πρεμιέρα της θρυλικής Φρουτοπίας και εσύ πρωταγωνιστείς, κάνοντας τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Πίκο Απίκο!

 

Έχεις παιδικές  μνήμες, συναισθήματα και αρώματα από την παλιά τηλεοπτική Φρουτοπία; Είχες ταυτιστεί  με κάποιον ήρωα της, ως παιδί;
 
Μεγάλωσα με την Φρουτοπία, ο Πίκος Απίκος ήταν ο αγαπημένος μου ήρωας αφού η περιέργειά του, το πάθος του για να μάθει την αλήθεια και η έκπληξή του για τον καινούριο κόσμο που ανακαλύπτει φτάνοντας στην Φρουτοπία ήταν στοιχεία που εντόπιζα και σε μένα προσπαθώντας ως παιδί και εγώ να μάθω τον κόσμο γύρω μου. Έτσι ήταν μεγάλη η χαρά μου , η έκπληξή μου και η τιμή βεβαίως , όταν με πήρε ο Κωνσταντίνος Ρήγος και μου πρότεινε τον ρόλο του Πίκο Απίκο στην  αγαπημένη μου Φρουτοπία.
Ανήκω στην τελευταία γενιά ίσως που μεγάλωσε παίζοντας όλη μέρα και νύχτα στους δρόμους και που όταν έμπαινε στο σπίτι και άνοιγε την τηλεόραση, έχοντας τρία κανάλια κρατικά όλα κι όλα, έβλεπε "Του κουτιού τα παραμύθια" και βεβαίως την "Φρουτοπία". Εντοπίζω τις βάσεις της παιδείας μου στην Φρουτοπία δεν είναι απλά μια μνήμη ή ένα άρωμα.
 
 
Κάποια ατάκα από την παράσταση, που να «μιλάει», στις σημερινές ανησυχίες του Λεωνίδα υπάρχει; Αντίστοιχα ανεξάρτητα από τον  τωρινό ρόλο, έχεις κάποιο αγαπημένο moto, που να σε εκφράζει ;
 
Δεν υπάρχει μια ατάκα που να μπορείς να κρατήσεις από το έργο γιατί πολύ απλά κρατάς όλο το έργο.
Η γραφή του κυρίου Τριβιζά δεν βασίζεται στις ατάκες που αποτελούν μασημένη τροφή, ούτε σε τρικ που προκαλούν εύκολο γέλιο.
 Κάθε ατάκα αποτελεί μέρος της ολότητας του έργου το οποίο περιγράφει έναν κόσμο ουτοπικό – όπου τα φρούτα μιλούν και αισθάνονται- φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα όμως τον δικό μας κόσμο τον ρεαλιστικό. Έτσι, κάνοντας την αντιστοιχία, μπορείς πολλές φορές να γελάσεις από τις καταστάσεις που βιώνουν τα φρούτα γιατί πολύ απλά σου θυμίζουν καταστάσεις που έχεις περάσει και εσύ είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο. Κι αν μπορώ να πω γενικά για το έργο " μην ακούς μόνο αυτό που λέγεται αλλά και αυτό που εννοείται" ως Λεωνίδας λέω πολλές φορές "μην βλέπεις μόνο αυτό που φαίνεται αλλά και πίσω από αυτό".
 
 
 Συνωμοσίες, φιλίες, συμμαχίες, μίση, όλα παίζουν στην Φρουτοπία. Στην θεατρική και προσωπική σου ζωή, ποιες από αυτές τις καταστάσεις προσπαθείς να απωθείς και ποιες να έλκεις;
 
 
Προσπαθώ να προσελκύω το καλό και να απωθώ το κακό. Δεν είναι πάντα εύκολο και πάντα σε μια διαδρομή θα συναντήσεις και ανεπιθύμητες καταστάσεις. Δεν δίνω σημασία σε οτιδήποτε με αποσπά από την εσωτερική μου ανάγκη να μοιράζομαι την χαρά μου, την σκέψη μου και τα φιλτραρισμένα αλλά ειλικρινή συναισθήματά μου με όσους συναντώ, είτε "συνομιλώ" μαζί τους για πολύ είτε για λίγο. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράττει όπως νομίζει εγώ έχω καταλήξει πως θέλω να ζω καταστάσεις που το χρώμα τους  είναι λευκό.. άντε και πολύχρωμο. Όχι όμως σκούρο.

 

Πως θα σε χαρακτήριζες ως ηθοποιό; Τι αγαπάς και τι θα σου άλλαζες ως ερμηνευτή;

 

 

Ειλικρινά δεν ξέρω την απάντηση. Πολλά μπορούν να πουν  οι άλλοι για μένα είτε καλά είτε κακά. Ωστόσο προσπαθώ καθημερινά να γίνομαι καλύτερος και πιο ανοιχτός ως άνθρωπος με την ελπίδα κάτι από αυτά που μου μαθαίνει η ζωή , να τα περνάω  στους ρόλους μου. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω πάντα.

 

Τα έφερε η ζωή έτσι ή ήθελες να γίνεις ηθοποιός;

 
Τα έφερε…αλλά κι εγώ ακολούθησα .Κάπου στη μέση είναι η αλήθεια..

 

Με την οικονομική κρίση και τα όνειρα σου υπάρχει συμβατότητα; Σε μπλοκάρει ή σε κάνει πιο δημιουργικό αυτό το ευρύτερο κλίμα ανασφάλειας και γκρίνιας;

 

Προσωπικά δεν με τρομάζει η κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας αφού έχω συνηθίσει την κρίση στην διάρκεια της ζωής μου .Δεν μου είναι κάτι νέο. Πόσο μάλλον όταν ακολουθώ και την διαδρομή του ηθοποιού που εκ των πραγμάτων πρέπει να αποδεχτείς αρχικά την ανασφάλεια που υπάρχει στο χώρο μας και να μάθεις στη συνέχεια να ζεις με αυτήν.  Θα έλεγα πως με κάνει πιο δημιουργικό πάντως αν μου ζητούσατε μια  καθαρή απάντηση. Η κρίση μπορεί να έχει φέρει δυσκολίες  αλλά συγχρόνως άπειρες δυνατότητες να φτιάξουμε τα πράγματα εξ αρχής. Αυτό και μόνο για μένα αρκεί για να μην το βάλω κάτω.
 
Τι θα ευχόσουν για την νέα χρονιά σε μικρούς και μεγάλους; Θα ήθελα δυο ευχές, μια εμπνευσμένη από τον ρόλο σου στην Φρουτοπία και μια ως Λεωνίδας.
 
Ο Πίκος Απίκος θα ευχόταν, η νέα χρονιά να φέρει σε μικρούς και μεγάλους, την αλήθεια που ο κάθε ένας αναζητά και που μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο, όπως έγινε κι αυτός, αφού κατάφερε στο ταξίδι του στη Φρουτοπία, να βρει την αλήθεια για την εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη και να συνεχίσει έτσι ως δαιμόνιος δημοσιογράφος τα ταξίδια του σε μέρη μακρινά και ονειρεμένα.
Εγώ εύχομαι  η νέα χρονιά να φέρει σε όλους ψυχική υγεία και έρθει κοντά τους  αυτό που επιθυμούν μες την καρδιά τους.