"Το Πείραμα της Λατινικής Αμερικής"

του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ


Resize of to peirama

Ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης παρουσίασε το βιβλίο του «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες στο Σύνταγμα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, στελέχη της Αριστεράς και μέλη της λατινοαμερικανικής κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα.

Το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η αριστερή στροφή που έκαναν πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή, η πολιτική διαδρομή του ηγέτη της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» στη Βενεζουέλα Ούγο Τσάβες, το ξεχωριστό λατινοαμερικανικό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης γνωστό ως «ποπουλισμός», η δράση των ένοπλων κινημάτων, οι λεγόμενες «πτήσεις θανάτου» που χρησιμοποίησαν οι λατινοαμερικανοί δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων και η περίοδος διακυβέρνησης του προέδρου Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο στο Περού (1968-1975), ο οποίος ήταν μέντορας του Ούγο Τσάβες και θείος του συγγραφέα που κατάγεται από Το Περού.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η θεσμική οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη και η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη.

Στις 309 σελίδες του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, περιλαμβάνεται η συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος ο Ούγο Τσάβες στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη στο Καράκας το 2010, όπου  αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην επιθυμία του να επισκεφθεί τη χώρα μας. Στο βιβλίο μέσα από συνεντεύξεις, ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποτυπώνεται ο «μαγικός ρεαλισμός» της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής.

Μετά τις ομιλίες το μουσικό γκρουπ ΠΕΡΟΥ ΙΝΚΑ από το Περού ερμήνευσε κομμάτια από τη Λατινική Αμερική.

Βιογραφικό του Ιάσονα Πιπίνη

Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνοπερουβιανός δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ισπανικής Φιλολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα «Σύγχρονων Λατινοαμερικάνικων Σπουδών» του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία. Εργάζεται από το 2000 ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega Channel» και είναι ανταποκριτής στην Αθήνα του διεθνούς ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου «Hispan TV». Έχει συνεργαστεί με την κρατική ισπανική τηλεόραση «TVE» και το τηλεοπτικό δίκτυο «Telesur» της Βενεζουέλας.

Έχει γράψει το βιβλίο «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις Κέδρος, 2014). Το 2005 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.americalatina.gr, που δημοσιεύει ειδήσεις από τη Λατινική Αμερική. Είναι ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο (1968 – 1975), ο οποίος υπήρξε σύμμαχος του Φιντέλ Κάστρο και του Σαλβαδόρ Αλιέντε τη δεκαετία του ‘70 στη Λατινική Αμερική, αλλά και «μέντορας» του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.


Resize of DSC_0892 Resize of DSC_0924 Resize of DSC_0894 Resize of DSC_0905 Resize of DSC_0913 Resize of DSC_0922 Resize of DSC_0933 Resize of DSC_0928iasonas pipinisΤο βιβλίο αναφέρεται στο πολιτικό πείραμα που ξεκίνησε το 1998 με την εκλογική νίκη του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα, το οποίο σηματοδότησε μια αριστερή στροφή σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται η πολιτική διαδρομή του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης Ούγο Τσάβες, ο θάνατος του οποίου, το 2013, άφησε «ορφανή» τη λεγόμενη επαναστατική Αριστερά στη Λατινική Αμερική.

Περιλαμβάνεται επίσης, η συνέντευξη που είχε δώσει στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, στο Καράκας το 2010, στην οποία αναφερόταν στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και στην επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η δράση των ένοπλων κινημάτων, η «Θεολογία της Απελευθέρωσης», οι «πτήσεις του θανάτου» που χρησιμοποίησαν οι δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων, το ξεχωριστό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης, γνωστό ως «ποπουλισμός», η «Περουβιανή Επανάσταση» του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο και οι συνεχιστές της πολιτικής του Ούγο Τσάβες στην ήπειρο, αποτυπώνουν τον «μαγικό ρεαλισμό» της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής.


Resize of 13066_10152764814193926_536406972563102345_n