«To Εξπρές του Μεσονυκτίου ήταν μια ταινία συγκλονιστική ταινία που ταρακούνησε τον κόσμο»

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ Politismos

 

express2

Του ΙΑΣΟΝΑ ΠΙΠΙΝΗ

Ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή, στο εξωτερικό δεν περνά απαρατήρητος. Το πιστοποιούν και οι 27 ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στις οποίες έχει παίξει. Όπως το “Εξπρές του Μεσονυκτίου”, “Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”, “Μόναχο”, κ.α.

 

«Εγώ όταν βγαίνω έξω, κάνω μια ξένη ταινία, φορτώνω και την κληρονομιά την ελληνική. Λέω να δείξω ότι η Ελλάδα είναι Ελλάδα. Ότι είμαστε Κράτος τρομερό, μεγάλο»

 

Στην Ελλάδα όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως είχε πει και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του, “ζούμε στην εποχή των φελλών”. Η θεατρική παράσταση Βαβυλωνία, που θέλησε να ανεβάσει την περασμένη σεζόν, δεν πήρε επιδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Μιχάλης Γιαννάτος δέχθηκε να μιλήσει στο Politismos για τη στάση που τήρησε απέναντι του το Υπουργείο Πολιτισμού, για την ποιότητα των θεατρικών παραγωγών σήμερα, τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και την εμπειρία που έζησε συμμετέχοντας στην ιστορική ταινία “Εξπρές του Μεσονυχτίου”.

 

express1

 

Ποια ήταν η αντιμετώπιση που είχατε απο το Υπουργείο Πολιτισμού όταν ζητήσατε επιχορήγηση για την θεατρική παράσταση Βαβυλωνία;

Εγώ θα σας πω ένα πράγμα για να καταλάβετε πως αντιλαμβάνεται το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού τα πράγματα. Κατά την γνώμη μου ο υπουργός Πολιτισμού είναι αντάξιος με τον πρωθυπουργό γιατί έχουμε μια τεράστια κληρονομιά πίσω μας. Δεν είναι ο υπουργός πολιτισμού των νήσων Μαλάουι ή του Τατζικιστάν. Είναι ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας.

Θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα. Εμείς φέτος το χειμώνα ανεβάσαμε την “Βαβυλωνία”. Έργο γραμμένο το 1837 που αναφέρεται ακριβώς στην περίοδο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από την Τουρκία. Λοιπόν μια ιδιωτική πρωτοβουλία, με 13 ηθοποιούς, και 5 μουσικούς, ζωντανή μουσική, παραδοσιακά όργανα και ζωντανά τραγούδια χωρίς πλέι μπακ.

 

«Το Υπουργείο Πολιτισμού αντί να μας δώσει επιδότηση για την Βαβυλωνία, μας την απέρριψε ως εκπρόθεσμη…»

 

Αυτό αν το έβλεπε ο οποιοσδήποτε θα έλεγε, είστε άξιοι συγχαρητηρίων, θα σας δώσουμε τιμητική πλακέτα γιατί αυτό έπρεπε να το ανεβάσει κρατική σκηνή και όχι ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντί να γίνει αυτό που έτσι και αλλιώς δεν θα το θέλαμε, τον καιρό που κάναμε την αίτηση για επιδότηση, που κάθε χρόνο όλα τα θέατρα παίρνουν μια επιχορήγηση, μας απέρριψαν την αίτηση ως εκπρόθεσμη.

Για τρεις μέρες. Αν αυτό μου το έλεγε υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας ή της Γερμανίας θα το δεχόμουν. Αλλά να μου το πει το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας; Ε, αυτό είναι αστείο. Και δεν πήραμε επιχορήγηση. Πήραν άλλοι και άλλοι και λες μα την Βαβυλωνία δεν επιχορηγήσατε;…

Ωστόσο, ανεβαίνουν σημαντικές θεατρικές παραστάσεις αυτην την περίοδο;

Ένα άλλο πράγμα θα σας πω φέτος στο Ηρώδειο δεν υπάρχει καμία παράσταση αρχαίου δράματος. Ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έκανε ένα πρόγραμμα. Και οι 17 είναι ξένες.

 

express4

 

Να ανεβάσεις ένα θεατρικό έργο είναι μεράκι. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο, να το πάμε σε δήμους και κοινότητες. Δεν έπρεπε να γίνονται αυτά τα πράγματα στον χώρο τον δικό μας. Δηλαδή εμείς έχουμε μια τρομερή πολιτιστική κληρονομιά, εμείς δώσαμε τα φώτα στον κόσμο. Τον καιρό που εμείς δείχναμε θέατρο, ποίηση, μουσική, τα πάντα στον κόσμο, όλοι οι άλλοι έτρωγαν παρέα με τους δεινόσαυρους στις σπηλιές.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επέλεξε τον Μιχάλη Γιαννάτο για την ελληνική ιστορία τής ταινίας του, «Mόναχο». Όπως και ο Άλαν Πάρκερ, στο «Eξπρές του μεσονυκτίου». Υποδύεται τον Αριστοτέλη Πόρτερ, ξενοδόχο στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο του οποίου έχει το κρησφύγετό του ένας από τους υπευθύνους του μακελειού στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.

Έχετε συνεργαστεί με τον Σπίλμπεργκ. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Τελευταία συνεργάστηκα με τον Σπήλμπεργκ. Αν με βλέπατε από μια γωνία στην συνάντηση που είχα με τον Σπήλμπεργκ θα λέγατε, καλά μας κάνεις πλάκα, τον ξέρεις 20 χρόνια τώρα και μας είπες ότι δεν τον ξέρεις. Τέτοια αντιμετώπιση, τέτοια ζεστασιά. Ο,τι νομίζεις ότι είναι ελληνικό κάντο μου είπε.

Τι λέει ο Σπίλμπεργκ για την Ελλάδα;

Του αρέσει η Ελλάδα, αγαπάει την Ελλάδα, έχει έρθει στην Κεφαλλονιά έχει φάει αστακομακαρονάδα, έχει έρθει με την θαλαμηγό του, του αρέσει και αγαπάει την Ελλάδα.

Όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό για να συμμετάσχετε σε μια ταινία αισθάνεστε ότι εκπροσωπείτε την Ελλάδα; Πως σας αντιμετωπίζουν ως Έλληνα;

Εγω έχω ένα αίσθημα, όταν βγαίνω έξω, κάνω μια ξένη ταινία, ενστικτωδώς φορτώνω και την κληρονομιά την ελληνική. Λέω είμαι ο μοναδικός Έλληνας τώρα εδώ πρέπει να δείξω το καλό πρόσωπο. Να δείξω ότι η Ελλάδα είναι Ελλάδα. Ότι είμαστε Κράτος τρομερό, μεγάλο. Και έτσι συμπεριφέρομαι.

Δηλαδή προσέχω οι κινήσεις μου να είναι παρα πολύ τυπικές, προσεκτικές, επαγγελματικές, ζεστές, που να δείχνω μια καλή εικόνα. Γιατί κακά τα ψέμματα, οι ξένοι καραδοκούν με το πιστόλι. Αν εγώ κάνω μια κουταμάρα, θα πέσει η σφραγίδα, να ο Έλληνας. Εγω δεν το θέλω αυτό.

 

express6

 

Θέλω να σας ρωτήσω πάλι… Σήμερα υπάρχει κάποιο αξιόλογο θεατρικό έργο;

Τα τελευταία χρόνια δεν βγήκε ένας αξιόλογος θεατρικός συγγραφέας να γράψει ένα έργο αξιόλογο θεατρικό. Βγαίνουν νέοι αλλά δεν υπάρχουν αξιόλογοι. Παγκοσμίως όμως το συναντάμε αυτό. Και στη μουσική το συναντάμε αυτό. Βλέπουμε ένα μπάχαλο. Δυστυχώς τώρα δεν έχουμε ένα δείγμα καλό από τον ελληνικό πολιτισμό. Στον χώρο μου δηλαδή. Θέατρο και κινηματογράφο. Ο μόνος που μας αντιπροσωπεύει αξίως είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ο οποίος κατατάσσεται στους δέκα καλύτερους στον κόσμο.

Για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν έχετε πάρει κάποιο ρόλο στην σειρά του Μέγκα “Μαρία η άσχημη”..

Θα είμαι στο σήριαλ “Μαρία η Άσχημη”. Εμένα ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση; Εγω τα λέω έξω από τα δόντια. Το σήριαλ είναι καθημερινό. Εγώ είδα μια σχολαστικότητα στην ανάλυση του ρόλου, στην ανάλυση του λόγου, στην κίνηση, ξανά και ξανά. Μου έκανε εντύπωση. Εμένα μου αρέσει να λέω την αλήθεια, όποιος θέλει να παρεξηγείται να παρεξηγείται…

 

express3

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε το “Εξπρές του Μεσονυχτίου”, ο οποίος και έζησε όλα αυτα που περιγράφονται, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και ουσιαστικά ζήτησε συγνώμη. Πως η ταινία έβλαψε την Τουρκία. Παραδέχθηκε πως δεν έγιναν ετσι ακριβως τα πράγματα. Γιατί το έκανε αυτό;

Αυτοί έκαναν βολιδοσκόπηση, είπαν για να δείξουν ένα καλό πρόσωπο. Όταν πας καλεσμένος σε ένα Κράτος για να πεις κάποια πράγματα δεν μπορείς να πεις ότι με βίαζαν, με σκότωναν, με μάτωναν κάθε μέρα.

 

«Εγώ προέτρεψα τον Άλαν Πάρκερ, του λέω αυτη δεν είναι μια ταινία σαν τις αμερικάνικες όπου βλέπεις τους κατάδικους στη σειρά να περιμένουν το κοτόπουλο για να φάνε. Αυτη η ταινία ταρακουνάει»

 

Στην ταινία ήμουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σε όλα τα γυρίσματα. ΄Ημουν και σύμβουλος της ταινίας, από εμένα βγήκαν όλα αυτα, οι φυλακές κλπ. Δεν περιμέναμε να κάνουμε τέτοια επιτυχία. Εγώ προέτρεψα τον Άλαν Πάρκερ, του λέω αυτη δεν είναι μια ταινία σαν τις άλλες, σαν τις αμερικάνικες όπου βλέπεις τους κατάδικους στη σειρά να περιμένουν το κοτόπουλο για να φάνε, να παίζουν μπάσκετ και να βλέπουν τηλεόραση. Αυτη η ταινία είναι κάτι που ταρακουνάει. Στείλε την ταινία σε ένα φεστιβάλ του είπα. Ήταν τότε το φεστιβάλ Καννών.

 

express5

 

Τελικά πως κατάφερε να βγει από την φυλακή. Σας αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της πραγματικής ιστορίας;

Δεν ήταν σίγουρος δηλαδή εκείνος ότι θα κάναμε τέτοια επιτυχία. Ο άνθρωπος που έζησε αυτα τα πράγματα -τον γνώρισα εγώ- μου είπε, ότι αυτα όλα μου θυμίζουν αυτα που πέρασα εγώ. Τον ρώτησα, πως έφυγες; Δεν σκότωσες κανέναν.. Λέει όχι. Τότε; Ξέχασε το μου είπε. Αυτο σημαίνει, καταλαβαίνω εγω πως έδωσε χρήματα σε κάποιον και κατάφερε να φύγει.

Όταν μπεις στη φυλακή δεν σε υποδέχονται με καλώς ήρθες. Υπάρχει βίαιη αντιμετώπιση. Ο ίδιος μου είπε πως όσα έζησα τα είπα και τα έδωσα να τα γράψει ο Όλιβερ Στώουν για να γράψει το σενάριο. Μπορεί να μην τον βίασαν αλλά όχι ότι δεν έφαγε τέτοιο ξύλο..

Το 1965, ο Μιχάλης Γιαννάτος πήγε στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου. H πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Οι στιγματισμένοι», του Γιώργου Ζερβουλάκου, με βοηθό τον Βαγγέλη Σερντάρη και πρωταγωνιστές τους Φούντα και Κοντού. Μαθητής ακόμα, έπαιξε με τον Κατράκη στο θεατρικό «Καπετάν Μιχάλης».

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τον έχει επιλέξει σε όλες τις ταινίες του. Έπαιξε στην «Πολίτικη κουζίνα» τού Μπουλμέτη, στην ευρωπαϊκή συμπαραγωγή «Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων» και εν ολίγοις σε 27 ταινίες του εξωτερικού, σε συνολικά 100 ταινίες (ελληνικές και ξένες) και κάπου 100 σειρές.

 

 

Ιούνιος 2007