ΈΛΕΝΑ- ΙΝΕΖ ΒΕΝΙΕΡΗ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΟΛΑΖ

 της Βάγιας Ριζηνού

38782_1522910960219_1346925_n

 

Η Έλενα είναι αυτοδίδακτη και με εμφανείς επιρροές από τον Οδυσσέα Ελύτη, ξεκίνησε στα 22 της χρόνια να κάνει κολάζ μέσα από περιοδικά, εφημερίδες και διάφορα υλικά που την ενέπνεαν, άλλοτε ως πίνακες και άλλοτε ως κατασκευές. Τα θέματά των έργων είναι μέσα από το Σύμπαν, τον Θεό, την φύση, τις αισθήσεις μας, την ζωή, τον έρωτα και ότι βγει από το υποσυνείδητο.

Από το 2007 ως και σήμερα συμμετείχε σε 37 ομαδικές εκθέσεις όπως στη αίθουσα Ιακωβίδη στο πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο συλλόγου αρχαιολόγων με το Fringe Festival, στην Πινακοθήκη Πειραιά, στο Booze Cooperativa, στο μέγαρο του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά, στο πολιτιστικό κέντρο του Φλοίσβου, στο Σικάγο με την Κρητική αδελφότητα στον Ελληνογαλλικό σύνδεσμο κ.α.

 

Έλενα, μίλησε μας για την τέχνη του κολάζ.

Ποιες είναι η απαρχές αυτού? και ποια η εξέλιξη του μέχρι σήμερα?


Η λέξη κολάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη coller που σημαίνει κολλάω…και είναι η εικόνα που δημιουργείται ,ενώνοντας κομμάτια χαρτιού ή υφάσματος ή όποιου άλλου υλικού κολλημένα μεταξύ τους και τα οποία όλα μαζί πια συνθέτουν μια νέα καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Πικάσο και ο Μπράκ ,στις αρχές δεκαετίας του 1900,ήταν οι πρώτοι που παρουσίασαν την τεχνική αυτή μέσα από κομμάτια από εφημερίδες και πολλά άχρηστα αντικείμενα,για να δώσουν ζωντάνια στα έργα ζωγραφικής τους. Η τέχνη του κολάζ υπήρχε πάντα μέσα στο κίνημα των Ντανταιστών- Σουρεαλιστών καθώς και νέων εικαστικών δρόμων όπως αυτοί της Pop Art και Νέος Ρεαλισμός (Nouveau Réalisme) με σκοπό να επαναστατήσουν και να πλήξουν τις παραδοσιακές αξίες της ζωγραφικής. Η επιθυμία των ζωγράφων αυτών ήταν να καταργηθούν τα μέχρι τότε όρια και στερεότυπα αλλά και για επαφή της τέχνης με τη ζωή και την καθημερινότητα. Το κολάζ εξελίχθηκε και μέσα από την διαφήμιση και γραφιστική ως τις μέρες μας…Αφίσες, κόμικς, αγγελίες από εφημερίδες, διαφημίσεις, περιοδικά, κινηματογραφικές ταινίες και μέσα από την τηλεόραση είναι η απόδειξη μιας μεγάλης επανάστασης στον χώρο των εικαστικών τεχνών.

10344897_10203395386072854_484281711_n
Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την τέχνη του κολάζ? Και πως?


Το 1991 έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο-αφιέρωμα στα κολάζ του Οδυσσέα Ελύτη από τον Ευγένιο Αρανίτση “Το δωμάτιο με τις εικόνες” όπου και μαγεύτηκα….Αισθάνθηκα ότι αυτό ήθελα να κάνω κι εγώ….να φτιάχνω άλλες πραγματικότητες και να παίζω με την μεγάλη φαντασία μου….Να δημιουργώ θέματα και διαστάσεις με χρώματα μέσα από τα Συμπαντικά σχέδια κλισέ όπως τετράγωνο,κύκλος,τρίγωνο κλπ άλλα όπως ήθελα εγώ…..ελεύθερα…..Άναρχα….χωρίς περιορισμούς και όρους….Ήταν η πρώτη φορά που αντίκρισα μέσα από τα ποιητικά κολάζ του δάσκαλου Οδυσσέα το….μέσα μου….Και γιαυτό και αρκετά εμφανείς οι επιρροές μου από την δουλειά του. Τον ευγνωμονώ….. Έτσι,ξεκίνησε μια πορεία αναζήτησης υλικού για την έκφρασή μου μέσα από την εικαστικά. Ασχολήθηκα με παλιά περιοδικά κι εφημερίδες όπου ξεφυλλίζοντας τα, αναπτύσσονταν ιδέες κι εμπνεύσεις για δημιουργία εικόνων με σουρεαλιστική όμως διάθεση.


Το κολάζ είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης και όχι τόσο συχνός. Πόσο εύκολο ήταν για σένα να ξεδιπλώσεις τον χαρακτήρα σου και να αποτυπωθούν σκέψεις και συναισθήματα σου μέσω αυτού?


Η τέχνη αυτή δεν είναι εύκολη όσο και αν φαίνεται παιχνίδι. Έχει τους κανόνες αισθητικής και αρμονίας σε σχέση με το Σύμπαν που αν τους παραβιάσεις χάνεις το νόημα της δημιουργίας. Το άσχετο τουρλουμπούκι πιο λαϊκά. Εμείς όλοι οι συν δημιουργοί /παιδιά Του οφείλουμε να το σεβαστούμε αυτό, έχουμε ευθύνη. Οπότε ναι, ξεδίπλωσα τον ελεύθερο χαρακτήρα μου μέσα από το κολάζ αλλά με προσεκτικό τρόπο. Δηλαδή, θέματα όπως φύση, Διάστημα, έρωτας, θρησκεία -που θέλησα να τα εκφράσω με τον δικό μου τρόπο, το έκανα αλλά προσπάθησα ποτέ να μην ξεφύγω από το την πρωταρχική τελεία, το κέντρο, την Αρχή, και αυτή ήταν η μοναδική δυσκολία που αντιμετώπισα. Όμως αυτή είναι και η ομορφιά, η πάλη για ισορροπία. Η επιμελώς ατημέλητη φύση μου να εκφράζεται στο 'Ένα….στο 'Όλον.

10357894_10203395394313060_529266465_n
Θα συνιστούσες στους νέους να εντάξουν αυτήν την τέχνη στη ζωή τους?


Πάααααααααρα πολύ! Κατ' αρχήν το κολάζ είναι θεραπευτικό, δεν χρειάζεται να ξεσπάς τα νεύρα σου, την κάποια κακή σου διάθεση ή τα απωθημένα σου με κάτι ή κάποιον έξω. Βάζεις κάτω χαρτί, κόλλες, ψαλίδια, χρώματα, μπογιές, υφάσματα, ξύλο ή ότι άλλο υλικό και αρχίζεις και συνθέτεις ότι σου βγει, μπορεί να κάτσεις λίγο μπορεί να κάτσεις και ώρες και αφού εμφανιστεί το δημιούργημά σου έχει ήδη αλλάξει η διάθεσή σου, νιώθεις μεταμορφωμένος!δοκιμάστε το….είναι λυτρωτικό….. ! Κατόπιν, είναι μεγάλη δημιουργία σαν τέχνη διότι ενώνει σχέδια, χρώματα,γωνίες εντός εκτός κι επί τα αυτά, ιδέες, μορφές, σχήματα και συνειδητοποιείς ότι εμφανίζονται και άλλες πραγματικότητες στο χαρτί ή καμβά σου που δεν μπορεί παρά να είναι υπαρκτές και αυτές αφού εμφανίστηκαν και να αποτελούν ένα χιλιοστό μικρό κομμάτι του Σύμπαντος, μικροί κόσμοι από τον καθέναν μας μέσα στο μεγάλο ατέλειωτο Χάος.

Δουλεύει πια αλλιώς και ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα, έτσι και αλλιώς ποτέ δεν πρέπει να βλέπουμε την ζωή μόνο από μία πλευρά, οι οπτικές γωνίες της πολλές, και η τέχνη αυτή μας δίνει την χαρά να το ανακαλύπτουμε. Η νέα γενιά για μένα, μπορεί μέσα από το κολάζ να εξελίξει και νέες μορφές, άλλων ακόμα πιο μοντέρνων τεχνών, την επανάσταση του κολάζ να την ξεπεράσουν με μια δική τους επανάσταση. Ευχή μου!

10357863_10203395389472939_1998529528_n


Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική για το κολάζ ή έγκειτο καθαρά σε αυτοσχεδιασμό?


Μπορούμε να κάνουμε ένα έργο σε χαρτί, γυαλί, καμβά kapafix ή ότι άλλο και από πάνω να ζωγραφίσουμε ή να χτίσουμε πάνω του ένα δεύτερο μέρος υλικών, μπορούμε να “παίξουμε” με πανιά υφάσματα κουμπιά ή αντικείμενα και κόλλα, μπορούμε να σκίσουμε εκατό χαρτάκια και να συνθέσουμε ένα πρόσωπο και μπορούμε να τα κάνουμε και όλα αυτά μαζί!!!!!!!!!!

Μπορεί λοιπόν συγκεκριμένα να δημιουργήσουμε αλλά μπορεί και όχι. Ανάλογα τι θα μας βγει.

Ας αφήσουμε ελεύθερη την φαντασία μας!

543611_4010974160244_1931398722_n


Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο στους πίνακες σου?και γιατί? Ποια είναι τα ερεθίσματα σου?


Νομίζω τα χρώματα και τα θέματά που επιλέγω να εκφράσω πάνω στο χαρτί ή όποιο υλικό, αυτό χαρακτηρίζει τους πίνακές μου γιατί αυτό θέλω να τονίσω κιόλας. Η τέχνη οφείλει να εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα και να φτιάχνει όμορφες και καλές διαθέσεις και όχι μαυρίλες. Επιλέγω θέματα μέσα από την φύση όπως τις 4 εποχές ή τα στοιχεία της νερό αέρα φωτιά γη, αλλά μέσα εκεί να τοποθετήσω και μια άλλη εικόνα που θα σπάσει το δεδομένο π.χ. έβαλα μια ορχήστρα στους αγρούς ανάμεσα σε λουλούδια να συνθέτει μια συμφωνία κατόπιν καθοδήγησης του μαέστρου, όπως επίσης το διάστημα που με απασχολεί πολύ, τα άστρα οι πλανήτες και την ανθρώπινη ψυχή ανάμεσα να αναρωτιέται πάντα για τις ρίζες της. Άλλες ιδέες ακόμα όπως η ανθρώπινη Ψυχή, η Ελλάδα, ο πλανήτης Γη, ο έρωτας, ο Χρόνος ο ανύπαρκτος, παλιές και επόμενες ζωές, η μοναξιά, η επαφή με τον Θεό και άλλα που προκύπτουν στην πορεία. Τα χρώματα κυριαρχούν γιατί το ουράνιο τόξο στην παλέτα οφείλει να υπάρχει για να ομορφαίνει ενέργειες και διαθέσεις σε αυτόν που πρωτοβλέπει ή ξαναβλέπει το έργο και να τονώνει το ηθικό.

10344906_10203395393593042_2105588556_n

Πώς αισθάνθηκες την πρώτη φορά που είδες τα έργα σου να λαμβάνουν μέρος σε έκθεση?


Συγκινήθηκα. Ήταν στο μετρό Συντάγματος στην ομαδική έκθεση της Σοφίας Σπυράτου “Διαρροές όπου είχαν και μεγάλη απήχηση από τον κόσμο. Χάρηκα πάρα πολύ και αισθάνθηκα ότι έχω δουλειά από την στιγμή αυτή και μετά να κάτσω να δημιουργήσω ακόμα περισσότερα. 'Όπως επίσης πρέπει να τονίσω και πόσο σημαντική ήταν η ένταξή μου στις ομάδες των εικαστικών και η πανέμορφη αποδοχή μου από αυτούς. Γνώρισα τόσο αξιόλογους καλλιτέχνες και ανθρώπους – με δίδαξαν πολλά με την ποιότητά -εργατικότητά και τις συμβουλές τους….Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα…..Αδέρφια μου όλοι…..


Πες μας ένα όνειρο σου

Να καταφέρω να προσφέρω κι εγώ κάτι στην ανθρωπότητα, δεν ξέρω είμαι ρομαντική? Μπορεί, αλλά θα το ονειρεύομαι αυτό πάντα, είναι κι αυτό μια άλλη πραγματικότητα, τα όνειρα!


Πώς θα περιέγραφες με μία πρόταση τη σχέση Έλενας-κολάζ ?

'Έρωτας μετά από έντονο φλερτ


Ευχαριστώ…!