ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

yanomami

Οι ιθαγενείς φυλές στη Λατινική Αμερική διατρέχουν πολλούς κινδύνους και πολλές από αυτές αποδεκατίζονται. Ζούσαν σε οικογενειακές εστίες, με τις παραδόσεις κυνηγώντας και ψαρεύοντας για να βρούν τροφή. Κυρίως σε περιοχές του Αμαζονίου. Τα τελευταία χρόνια υφίστανται μεγάλο διωγμό και σε αρκετές περιπτώσεις εγκαταλείπουν τα εδάφη τους. Όταν ήρθαν σε επαφή με μη ιθαγενείς κόλλησαν ασθένειες όπως μαλάρροια και γρίπη και πολλοί έχασαν τη ζωή τους.

«Είμαστε λίγοι, σχεδόν δεν μένει κανένας Νουκάκ. Αντίθετα ο υπόλοιπος κόσμος είναι πολυάριθμος και έχει ωραία σπίτια και μεγάλα. Αυτοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Δεν ακούνε ότι οι Νουκάκ αποδεκατίζονται…» Chorebe, από τη φυλή Νουκάκ

Ένα από τα κυριώτερα προβλήματα είναι η εκδίωξη από τα εδάφη τους, όπως γίνεται με τους Νουκάκ στην Κολομβία. Ο εμφύλιος με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC και τους παραστρατιωτικούς για τον έλεγχο της κόκας, στα εδάφη που πριν ζούσαν οι ιθαγενείς, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην επιβίωση τους. Έχουν απομείνει μόλις 400.

Guarani (Γκουαρανί)

guarani1

Χώρες: Παραγουάη, Βραζιλία, Βολιβία, Αργεντινή
Πληθυσμός: 80.000

Nukak (Νουκάκ)


Χώρα: Κολομβία
Πληθυσμός: 400

Yanomami (Γιανομάμι)


Χώρες: Βραζιλία, Βενεζουέλα
Πληθυσμός: 27.000

Yora (Γιόρα)


Χώρα: Περού
Πληθυσμός: 500 – 1000

Γνωρίστε τις ιθαγενείς φυλές της Λατινικής Αμερικής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Οργάνωσης Survival (κείμενο στα ισπανικά).
Survival

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Οργάνωσης Δικαιώματα Ιθαγενών (κείμενο στα ισπανικά)
Derechos Indigenas