Από γενιά σε γενιά η παράδοση
Η μουσική είναι ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού και της κουλτούρας μας είναι η μουσική μας .
Η μουσική μας ξεκινάει από την αρχαία ελληνιστική εποχή , οι αρχαίοι Έλληνες με την μουσική φανερώνουν ποιητικές αναφορές και παραστάσεις μύθων . π.χ ο Αρίωνας με την κιθάρα του γοήτευε τα δελφίνια της θάλασσας , ο Ορφέας με την λύρα του γοήτευε τα άγρια θηρία και πολλούς άλλους τέτοιους μύθους που μας απαγγέλουν από γενιά σε γενιά οι γονείς μας .
Η λύρα o εφευρέτης της ο θεός Ερμής σύμφωνα με την μυθολογία το σχήμα της είχε την εμφάνιση της σαν μια μικρήs άρπαs . Την αποτελούσαν δυο βραχίονες και το ζυγό . Στο παίξιμο της χρησιμοποιούσαν μια πένα η με τα χέρια σαν κιθάρα και όχι σαν άρπα .
Το όνομα λύρα χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψουν ένα αχλαδόμορφο όργανο που παιζόταν με το δοξάρι .
Επισκεφτήκαμε το εργαστήριο του κ. .Γιάννη Λουκάκη ο οποίος είναι κατασκευαστής παραδοσιακών μουσικών οργάνων για να μάθω μερικές λεπτομέρειες και να δούμε από κοντά το πως γίνονται τα μουσικά όργανα .
Ο κύριος Λουκάκης μας είπε ότι για να κάνει κάποιος αυτή την δουλειά δεν είναι εύκολο, χρειάζεται μεράκι , δεξιοτεχνία και πάνω από αγάπη . Πρέπει να ενημερώνεσαι σωστά στο κάθε μουσικό όργανο ξεχωριστά και στο πως λειτουργεί ακόμα και για το τι υλικά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους .
Η λύρα στο σκάφος της το ξύλο είναι από μουριές , καρυδιές και κυπαρίσσια ενώ στο καπάκι της χρησιμοποιούμε φοινίκι ( το κέδρος του Λιβάνου ) .
Η κόλα είναι ψαρόκολλα και το λούστρο της από φυτικά προϊόντα ( γομαλάκα ) .
Οι χορδές της είναι μεταλλικές η εντέρινες και το δοξάρι της είναι από ξύλο εύκαμπτο και από ουρά αλόγου .
Η κάθε μορφή τέχνης δεν κάνει ιστορία ούτε καταγράφει, ούτε προηγείται της εποχής της αλλά ούτε την ακολουθεί . Η τέχνη είναι η έκφραση και η φαντασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας .
Ρεπορτάζ: Μάνος Σφυράκης
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.