ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ, ΕΟΥΣΕΜΠΙ ΑΓΕΝΣΑ ΠΡΑΤ

“Παρά την οικονομική κρίση εμείς κάνουμε πολιτιστικά βήματα προς τα εμπρός” 

 

 

politismos_com_gr-cervantes1

 

 

Του Ιάσονα Πιπίνη

16/3/2010.Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, ο επίσημος φορέας του ισπανικού Κράτους για την διάδοση της ισπανικής γλώσσας, από τον Σεπτέμβριο του 2009 μετακόμισε από τα γραφεία της οδού Σκουφά σε ένα νέο, σύγχρονο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 23 στο κέντρο της Αθήνας. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Εουσέμπι Αγένσα Πρατ, ένας δραστήριος Καταλανός, ηγείται μιας μεγάλης προσπάθειας για την διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής, με σειρά εκδηλώσεων, εκθέσεων, διαλέξεων και μαθημάτων στη χώρα μας. Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και την Ισπανία. Ο κ. Αγένσα -που μιλάει άπταιστα ελληνικά- εξηγεί στο Politismos.com.gr την πολιτική του Ινστιτούτου.

Η Ελλάδα παραμένει η πρώτη χώρα σε σπουδαστές που κάθε χρόνο δίνουν εξετάσεις για να πάρουν το δίπλωμα της ισπανικής γλώσσας. Παρά ταύτα, ενώ τα ισπανικά έχουν μπει ήδη στη Μέση Εκπαίδευση, η συμμετοχή των μαθητών είναι μικρή και πολλοί καθηγητές καταγγέλλουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα “σαμποτάζ” για να μη προχωρήσει το πρόγραμμα. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες απαντάει σε αυτό το θέμα και επισημαίνει: “Όταν μπαίνει μια νέα γλώσσα στην εκπαίδευση αυτό σημαίνει ότι οι σπουδαστές θα πρέπει να μοιραστούν. Κάθε ένας θέλει να προωθήσει τη γλώσσα του, εμείς θέλουμε να προωθήσουμε την ισπανική”.

“Η ισπανική γλώσσα δεν ομιλείται μόνο στην Ισπανία. Για αυτό τον λόγο δίνουμε την ίδια βαρύτητα εκτός από την Ισπανία και στους λαούς της Λατινικής Αμερικής”


Ποιες είναι οι προοπτικές του Ινστιτούτου Θερβάντες, μετά και την μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο;

Εμείς μετακομίσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε όλοι μαζί εδώ, γιατί παλαιότερα ήταν τα γραφεία σε ένα μέρος, η βιβλιοθήκη αλλού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο, οι φοιτητές δεν μπορούσαν να έρθουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν είχαμε ούτε αμφιθέατρο, ούτε εκθεσιακό, εκεί που ήμασταν στην οδό Σκουφά. Πάντα νοικιάζαμε χώρους. Τώρα είμαστε εδώ, έχουμε ένα ωραίο αμφιθέατρο, είμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Παρ’ ότι αυτή η περίοδος είναι δύσκολη οικονομικά και για την Ελλάδα και για την Ισπανία, θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός για το Ινστιτούτο. Βέβαια τα κονδύλια τα δικά μας έχουν περιοριστεί πάρα πολύ, λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά αντιθέτως μας βοηθάει πολύ το κτίριο. Έχει γίνει πια σημείο αναφοράς για την Ισπανία. Θέλουμε να γίνει μια βάση για μεγαλύτερη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, στη βιβλιοθήκη και κυρίως στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και στα μαθήματα. Παρά την κρίση, έχουμε 100 σπουδαστές παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε 1060.

 

 

politismos_com_gr-cervantes2
“Προσπαθούμε να “καλύψουμε” και τον πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής”, δηλώνει ο κ. Εουσέμπι Αγένσα Πρατ

 

 

Με το γραφείο που επρόκειτο να ανοίξει το Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη τι γίνεται;

Ήρθα με την εντολή να ψάξω για να γίνει ένα Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. Είχαν γίνει ήδη προσπάθειες πριν καν έρθω εγώ στην Ελλάδα, αλλά ήρθε η κρίση και τα σταμάτησε όλα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πολύ σημαντική για εμάς, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει η οικονομική κρίση και μετά θα γίνει ότι είναι να γίνει.

 

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη Λατινική Αμερική. Τι είναι αυτό που συνδέει τους πολιτισμούς της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής;

Μας ενώνει η γλώσσα κατ’ αρχήν. Είναι βασικός άξονας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν κάνουμε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τις γλώσσες της Νότιας Αμερικής, τις ντόπιες. Αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι ο πολιτισμός. Η γλώσσα, η παράδοση και η ιστορία. Το Ινστιτούτο Θερβάντες γεννήθηκε ως ένα Ίδρυμα κατ’ αρχήν για την προβολή της ισπανικής γλώσσας. Η ισπανική γλώσσα δεν ομιλείται μόνο στην Ισπανία. Για αυτό μπήκε μέσα και η Νότιος Αμερική. Σιγά σιγά το Ινστιτούτο άρχισε να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, άνοιξε μια βιβλιοθήκη που υποστηρίζουν τη μάθηση της γλώσσας. Μέσα σε αυτό βέβαια προσπαθούμε να “καλύψουμε” τη Νότιο Αμερική, μιλάμε για πολλούς πολιτισμούς, πολλές χώρες. Οικονομικά το Ινστιτούτο Θερβάντες υποστηρίζεται μόνο από την ισπανική κυβέρνηση και δεν μπορούμε να καλύψουμε όπως θα θέλαμε τον πολιτισμό είκοσι χωρών. Είναι αδύνατον. Αλλά πάντα υπάρχει κάτι από τη Λατινική Αμερική στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και για εμάς είναι πολύ σημαντικό.

Η τάση του Ινστιτούτου Θερβάντες από τη Μαδρίτη είναι ότι πρέπει να δώσουμε την ίδια σημασία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Ισπανία. Βέβαια ορισμένα Ινστιτούτα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ισπανία. Εμένα μου λένε ότι διοργανώνω περισσότερες εκδηλώσεις που αφορούν την Καταλονία. Είμαι Καταλανός. Αν υπάρχει μια περιοχή της Ισπανίας συνδεδεμένη με την Ελλάδα είναι η Καταλονία. Από γεωγραφικής και ιστορικής άποψης.

 

politismos_com_gr-cervantes3
To κτίριο του Ινστιτούτου Θερβάντες στην οδό Μητροπόλεως 23 στην Αθήνα

 

 

Είναι κάτι που υποστηρίζετε περισσότερο από τον λατινοαμερικάνικο πολιτισμό;

Όταν ήρθα εδώ μια απόφαση που πήραμε με τον βιβλιοθηκάριο ήταν να καλύψουμε την έλλειψη λογοτεχνικών βιβλίων από τη Λατινική Αμερική. Τα περισσότερα από αυτά που αγοράσαμε είναι βιβλία λατινοαμερικάνικα που πριν ήμασταν “φτωχοί”. Είναι θέμα μόδας, αλλά η λογοτεχνία της Νότιας Αμερικής, το ξέρετε και εσείς που είστε μισός Περουβιανός, έχει μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα.

“Η Ελλάδα παραμένει η πρώτη χώρα σε αριθμό σπουδαστών που δίνουν εξετάσεις για να πάρουν το δίπλωμα των ισπανικών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ισπανική γλώσσα”

Η Ελλάδα παραμένει η πρώτη χώρα σε σπουδαστές που δίνουν εξετάσεις για να πάρουν το δίπλωμα των ισπανικών;

Παραμένει ακόμη η πρώτη χώρα σε σπουδαστές που δίνουν εξετάσεις για το δίπλωμα ισπανικών. Όχι στους σπουδαστές στο Θερβάντες. Σε αυτό πρώτη είναι η Μόσχα. Όμως αυτό οφείλεται και στο ότι πάντα υπήρχε πρόβλημα χώρου. Σκεφτείτε στο παλιό κτίριο έκαναν μάθημα ισπανικών ακόμη και μέσα στο γραφείο μου. Μου είπε ο διευθυντής σπουδών μια μέρα “δεν έχουμε που να κάνουμε μάθημα”. Λέω, ελάτε θα φύγω εγώ για να κάνετε μάθημα στο γραφείο μου.

Γιατί πιστεύετε υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα ισπανικά στην Ελλάδα;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ισπανική γλώσσα… Οι Ισπανοί μοιάζουν πιο πολύ με τους Έλληνες παρά με τους Ιταλούς. Είναι πιο κοντά. Νομίζω δηλαδή ότι η Ιταλία μας εμποδίζει εκεί ανάμεσα!…. Αλλά μοιάζουμε πιο πολύ. Έχουμε τις ίδιες συνήθειες, αγάπη για τη ζωή, για το φαγητό, για την καλοπέραση, για τον θεσμό της οικογένειας.. Η γλώσσα ομολογώ ότι δεν είναι μια δύσκολη γλώσσα, δεν έχει πολλές γραμματικές ανωμαλίες. Εσείς οι Έλληνες έχετε μια φοβερή ευχέρεια με τις γλώσσες και τις μαθαίνετε πολύ εύκολα, κάτι που δεν γίνεται στην Ισπανία. Μπορείτε και μαθαίνεται εύκολα ισπανικά. Υπάρχουν και μικτά ζευγάρια με Ισπανούς και Έλληνες.. Υπάρχει κάτι που μας ενώνει.. Πράγματα απλά αλλά σημαντικά. Όπως το να θες να πας το βράδυ μια βόλτα έξω για να φας.

 

politismos_com_gr-cervantes4
O διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες Εουσέμπι Αγένσα Πρατ και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Ινστιτούτου, Κώστας Χαντζόπουλος με τον συντάκτη του Politismos Ιάσονα Πιπίνη

Καθηγητές της ισπανικής υποστηρίζουν ότι παρ’ ότι τα ισπανικά μπήκαν στη Μέση Εκπαίδευση παρατηρείται μικρή συμμετοχή μαθητών. Μήπως υπάρχει κάποιο “σαμποτάζ” για να μην προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα; Μήπως κάποιους δεν ωφελεί;

Στις 23 Απριλίου, που είναι η Μέρα των Γραμμάτων θα γίνει μια συνέντευξη Τύπου εδώ στο Θερβάντες για το θέμα των ισπανικών στη Μέση Εκπαίδευση. Θα πούμε στον κόσμο και στους γονείς ότι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τα ισπανικά στα σχολεία. Οι σύλλογοι καθηγητών μας επιβεβαιώνουν αυτό που λέτε. Το Ινστιτούτο Θερβάντες δεν έχει καμία σχέση με αυτά, δηλαδή μαθήματα, στα σχολεία, αυτά είναι θέματα του ελληνικού Κράτους. Αλλά τα θέματα που έχουν σχέση με τα ισπανικά μας αφορούν. Μας έχουν πει ότι υπάρχει κάποιο σαμποτάζ. Εμείς δεν μπορούμε να το πούμε αυτό γιατί δεν το έχουμε δει. Είναι αυτονόητο. Αν ένας καθηγητής διδάσκει στα σχολεία ισπανικά αυτό σημαίνει ότι ο καθηγητής των γαλλικών ή των γερμανικών ας πούμε, θα έχει λιγότερες θέσεις για δουλειά. Και ’γω που δούλεψα 15 χρόνια στην Μέση Εκπαίδευση, ξέρω ότι για έναν διευθυντή που τρέχει όλη μέρα, είναι δύσκολο να οργανώσει καινούργια τμήματα.

Μπορεί να είναι ένα “σαμποτάζ”;

Δεν πιστεύω να είναι κάτι συνειδητό εναντίον των ισπανικών. Οι φοιτητές που έχουμε όμως είναι περιορισμένοι. Αν μπαίνει μια νέα γλώσσα, όπως όταν μπήκαν τα ιταλικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι φοιτητές να μοιραστούν. Μερικοί -λένε- μπορεί να δημιουργούν ορισμένα προβλήματα κάποιες φορές. Δεν πιστεύω να υπάρχει συνειδητό “σαμποτάζ”. Δεν μπορώ και να το απορρίψω. Κάθε ένας θέλει να υποστηρίζει τη γλώσσα του. Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε την ισπανική γλώσσα.