Ο ΄Politismos' παρουσιάζει τους ΟΝΑΡ

                                     onar_1

 

της Βάγιας Ριζηνού

 

O Λευτέρης Πλιάτσικας είναι ένας από τους πιο διακριτικούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες της Ελληνικής Ποπ-Ροκ μουσικής σκηνής. Μιλάει στο ΄΄politismos΄΄ για τη νέα σύσταση των Όναρ, τα σχέδια τους και απαντά με ευαισθησία και ειλικρίνεια σε διάφορα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.


 

Μίλησε μας για τη νέα σύσταση των Όναρ.                               

Είναι νέα εποχή για μας, είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Tα μέλη του group είναι καινούρια και όλα μας τα τραγούδια τα προσεγγίζουμε με μια νέα ματιά, αυτό είναι πολύ αναζωογονητικό και ενδιαφέρον. Στο μέλλον φυσικά αν είμαστε έτοιμοι με καινούρια τραγούδια και καινούριο ήχο, όπως στο νέο μας τραγούδι Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ που προσεγγίσαμε τις μελωδίες με παραδοσιακά όργανα όπως τζούρα, μεταλλόφωνο, θα κυκλοφορήσουμε νέα πράγματα . 

 

Το τραγούδι ΄΄Η αγάπη είναι παντού και είναι τώρα'' προμηνύει τη δημιουργία μιας καινούριας δισκογραφικής δουλειάς? Μίλησε μας γι αυτή.

Το (η αγάπη είναι παντού και είναι τώρα ) είναι μια συνέχεια της αναζήτησης μας, ετοιμάζουμε νέα πράγματα δεν ξέρουμε αν θα είναι άλμπουμ η single θα δούμε .

 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το χειμώνα?

Ουσιαστικά θα συστήσουμε εκ νέου την μπάντα με συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως και Αθήνα. Μέσα από ανακοινώσεις θα ενημερώνουμε το που θα είναι, επίσης ετοιμάζουμε καινούρια δουλειά που ελπίζουμε τον Δεκέμβριο να είναι έτοιμη.

 

Σε εποχές δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε νιώθεις πως η μουσική θεραπεύει?

Τα τραγούδια είναι ένας τρόπος να εκφράζεις συναισθήματα, σκέψεις, ανησυχίες. Σε κάθε εποχή η ζωή δε σταματά και τα τραγούδια, της δίνουν ανάσα . Όσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να εκφραστείς , ίσως ο ρόλος των τραγουδιών είναι να ανακαλύψεις πράγματα που τα ξέρεις άλλα δεν ήξερες πώς να τα εκφράσεις έτσι σε βοηθά, ίσως αυτό να είναι θεραπεία.

 

Η μουσική και γενικότερα η τέχνη είναι μια μεγάλη κινητήριος δύναμη που μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει πολλά. Πιστεύεις πως είναι αρκετή η προσπάθεια που γίνεται από τους Έλληνες καλλιτέχνες και συγκεκριμένα από τους μουσικούς στη δύσκολη αυτή εποχή για τη χώρα μας. Ποια θα ήταν η δικιά σου πρόταση?

Νομίζω ότι η μουσική ακολουθεί την κουλτούρα του κάθε λαού, την νοοτροπία, την ηθική και την παιδεία του. Όπως τροφοδοτείται απ΄ όλα αυτά, τροφοδοτεί και η ίδια και ταυτόχρονα εξελίσσεται, η μουσική τα τραγούδια και οι καλλιτέχνες είναι ο ήχος όλων αυτών και τον διαλέγουμε, και ανάλογα το τι διαλέγουμε έτσι και ζούμε. Προσπάθειες από καλλιτέχνες γίνονται αλλά δεν αλλάζουν εύκολα οι άνθρωποι, πάντα θα υπάρχει ένας πόλεμος με κάποια μορφή και τα πράγματα πια είναι παγκόσμια, αν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι οι καλλιτέχνες μετά το (imagine) θα είχαν αλλάξει όλα, ο τρόπος είναι επιλογή μας.

 

onar2

 

Βλέπουμε καθημερινά να κλείνουν διάφοροι πολιτιστικοί χώροι. Πώς βλέπεις την πορεία του πολιτισμού και το ζήτημα της προστασίας του όσο περνά ο χρόνος.

Πάντα έτσι γίνεται, κάποιοι χώροι κλείνουν κάποιοι άλλοι ανοίγουν, πάντα κάτι καινούργιο θα γίνεται αυτό είναι και το φυσιολογικό. Ο πολιτισμός είναι όπως προανέφερα θέμα του λαού και τι διαλέγει, όλα υπάρχουν σ αυτόν τον τόπο μπορείς να διαλέξεις, εμείς προσπαθούμε να είμαστε ειλικρινής μ΄αυτό που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Προστασία δεν υπήρχε ποτέ μόνο άνθρωποι μεμονωμένοι που υποστήριξαν τα πιστεύω τους με όλη τους τη ψυχή .

 

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για τους νέους να ακολουθήσουν επαγγελματικά το δρόμο της μουσικής? Τι θα τους συμβούλευες?

Να ακολουθήσουν αυτό που θέλει η ψυχή τους και καλή τύχη.

 

Πώς θα χαρακτήριζες με μία πρόταση την καλλιτεχνική σου πορεία? Ποια στιγμή θεωρείς ορόσημο στην πορεία αυτή.

Μια βόλτα.

Δεν μπορώ να πω μόνο μία, είναι τόσες πολλές και όλες σημαντικές .

 

Πες μας ένα όνειρο σου για τους Όναρ.

Κάθε καινούρια δουλειά, σε κάθε καινούριο τραγούδι και στις νέες συνευρέσεις και συνεργασίες με καινούριες ιδέες πάντα λέω ευχαριστώ για αυτό που μου συμβαίνει .