H Δέσποινα Ολυμπίου μιλάει στο Politismos.net και μας φανερώνει τα σχέδια, τις απόψεις, και τα όνειρα της με έναν ιδιαίτερα γλυκό και ειλικρινή τρόπο.

 

olimpiou_politismos2

της Βάγιας Ριζηνού

Ετοιμάζεις καινούργια δισκογραφική δουλειά; Μίλησε μας γι αυτή.

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει ένα τραγούδι με καινούριους συνεργάτες δισκογραφικά και με έναν έμπιστο ταλαντούχο συνεργάτη μου μουσικά, τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο.
Είχε προηγηθεί δείγμα αυτής της καινούργιας μου σύμπραξης με δύο τραγούδια που κυκλοφόρησαν πριν από ένα χρόνο στην Universal. Η οικονομική δυσχέρεια άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα στη ζωή μας και κατά συνέπεια επηρέασε αρνητικά τις μουσικές παραγωγές. Βρισκόμαστε στη φάση της αναδιοργάνωσης και της προσαρμογής σε ένα δύσκολο για τη μουσική επικοινωνία δρόμο.

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το χειμώνα;

Κάνω μια καινούρια επί σκηνής συνεργασία με το μουσικό σχήμα «ορχήστρα των ονείρων» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Γαβρά, ξεκινώντας αυτή τη συνεργασία με δύο συναυλίες 30 Σεπτέμβρη και 1η Οκτώβρη στο Νέο Ηράκλειο και στη Ν.Φιλαδέλφια αντιστοίχως. Το ρεπερτόριο είναι βασισμένο σε συνθέσεις των ανεπανάληπτων μας συνθετών Χατζιδάκη και Θεοδωράκη. Παράλληλα συνεχίζω τις επίλεκτες εμφανίσεις σε μικρούς χώρους ανά την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τη δισκογραφία μου, αλλά και τα τραγούδια που αγαπώ και διασκευάζω με στόχο τη συγκίνηση μέσω της μουσικής.


Φαντάζομαι πως καθένα από τα τραγούδια σου κατέχει μια θέση στην καρδιά σου, ποιο είναι εκείνο όμως που κατέχει την πιο ιδιαίτερη; και γιατί;

Αγαπώ ιδιαίτερα το «Αγάπη αληθινή» , σύνθεση των «Κίτρινων ποδηλάτων», το «Απόψε σε θυμάμαι» του Τάκη Μπουρμά, το «Κοίτα με» του Κώστα Μπαλταζάνη και του Γρηγόρη Καγκελάρη, το «Γέλα» του Μιχάλη Χατζηγιάννη και της Ελένης Ζιώγα, το «Βαλε μουσική» που ευτυχώς αυτό το γνωρίζετε…
Όλα αυτά τα τραγούδια, μαζί με κάποια άλλα, είναι πιο κοντά στον ψυχισμό μου σε σχέση με το ύφος, την ενορχήστρωση, την αρμονία τους.

 

Μετά από τόσες συνεργασίες, ποιες είναι αυτές που ξεχωρίζεις; και γιατί;

Όλες ήταν σημαντικές, γιατί όλες ήταν αξιόλογες από θέμα προσφοράς, γνώσης, εμπειρίας και επιτυχίας. Ακόμα και αυτές που δεν είχαν εμπορική επιτυχία είχαν μεγάλο κέρδος γιατί είχαν διδακτική σημασία για μένα. Ευτυχώς έχω δουλέψει με πολύ ωραίους καλλιτέχνες – δημιουργούς και έχω εξαιρετικές εμπειρίες επί σκηνής. Οι σημαντικότερες συνεργασίες είναι αυτές που εκτός από επαγγελματικό κέρδος, μου εμπλούτισαν τη ζωή μου με αναμνήσεις σημαντικές και μέσω της δουλειάς απέκτησα καλούς φίλους, που είναι ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που κατάφερα στη ζωή μου.

 

olimpiou_politismos

 

Σε εποχές δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε νιώθεις πως η μουσική θεραπεύει;

Είναι κάτι που πιστεύω και υποστηρίζω εδώ και πολύ καιρό.Η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και γενικότερα η τέχνη.Το αίσθημα δημιουργίας, η επικοινωνία, η εξωτερίκευση,η έκφραση, η εκτόνωση, ο χορός, το τραγούδι, η συγκίνηση, είναι όλα λυτρωτικά. Από τη μία η μουσική εξιστορεί, μεταφέρει εικόνες, πολιτισμό και συναίσθημα και απ'την άλλη χαλαρώνει, απελευθερώνει και λειτουργεί ως βάλσαμο στις ψυχές μας ή στο ταλαιπωρημένο μας μυαλό.Η μουσική και γενικότερα η τέχνη είναι μια μεγάλη κινητήριος δύναμη που μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει πολλά.

 

Πιστεύεις πως είναι αρκετή η προσπάθεια που γίνεται από τους καλλιτέχνες και συγκεκριμένα από τους μουσικούς στη δύσκολη αυτή εποχή για τη χώρα μας; Ποια θα ήταν η δική σoυ πρόταση;

Εγώ παρατηρώ μεγάλη ευαισθητοποίηση από μεριάς των καλλιτεχνών σε πολλές περιπτώσεις που οι συνάνθρωποι μας το έχουν ανάγκη, όπως συναυλίες αλληλεγγύης, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αλλά και συναυλίες με ειδικό χαρακτήρα , ύφος και στόχο. Γίνονται πολλές προσπάθειες με μερική ή και μεγάλη επιτυχία. Κάποιες φορές το ατομικό συμφέρον που δυστυχώς κάποιοι δε μπορούν να υπερνικήσουν, επισκιάζει την ευαισθησία, αλλά πιστεύω πως γίνονται πολλές κινητοποιήσεις με πραγματικά καλό σκοπό. Εγώ από μεριάς μου, κάνω ότι μπορώ να συμβάλλω, αλλά με στεναχωρεί η εκμετάλλευση στο όνομα της κρίσης.
Η κάθε παραγωγή απαιτεί εργασία, χρόνο και τεχνική υποστήριξη. Έπειτα απαιτούνται νόμιμες διαδικασίες και ως γνωστόν, στο συγκεκριμένο χώρο, είμαστε λίγο φυγόπονοι και το εκφράζω με αρκετή επιείκεια. Ως άτομο που σκέφτομαι θετικά, πιστεύω πως το πάθημα θα μας γίνει μάθημα και θα γίνουμε καλύτεροι.

 

Βλέπουμε καθημερινά να κλείνουν διάφοροι πολιτιστικοί χώροι.Πώς βλέπεις την πορεία του πολιτισμού και το ζήτημα της προστασίας του όσο περνάει ο χρόνος;

Δε βλέπω να κλείνουν μόνο πολιτιστικοί χώροι, αλλά βλέπω να βάζουν λουκέτο επιχειρήσεις, μαγαζιά, εργοστάσια, ακόμα και σχολεία, και δυστυχώς πολλά σπίτια να μην έχουν τα βασικά για να επιβιώσουν. Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο και ο κόσμος προσπαθεί να καταλάβει, να ξεκαθαρίσει, να αναθεωρήσει και πιστεύω πως το έκανε σε ένα σημαντικό βαθμό. Πιστεύω πως ο Έλληνας έχει τόσο δυνατές ρίζες, τόσο σημαντική ιστορία και τόσο πλούσια κουλτούρα που είναι δύσκολο να τη βγάλεις από το σύστημά του. Σε κάθε δύσκολη περίοδο, ο λαός καταφέρνει να κάνει τον πόνο του πηγή έμπνευσης, ανάγκη για δημιουργία και τρόπο έκφρασης. Είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε Έλληνες, αρκεί να καταλάβουμε γιατί και να γίνουμε καλύτεροι, διορθώνοντας τα λάθη μας.

 

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για τους νέους να ακολουθήσουν επαγγελματικά το δρόμο της μουσικής;Τι θα τους συμβούλευες;

Εγώ προτρέπω όλους τους νέους να ακολουθούν το δρόμο της καρδιάς τους. Ό,τι επάγγελμα και να είναι αυτό. Αν αγαπάς κάτι πραγματικά έχεις και τη δύναμη να αντέξεις τις αναποδιές που θα προκύψουν.

 

Πώς θα χαρακτήριζες με μία πρόταση την καλλιτεχνική σου πορεία; Ποια στιγμή θεωρείς πως ήταν ορόσημο στην πορεία αυτή;

Επέλεξα να ζήσω με περισσότερο συναίσθημα και λιγότερο χρήμα και δόξα .Βάδισα σε ένα δρόμο με χαρές, επιτυχία, λύπες και απογοητεύσεις και νιώθω περήφανη για τις επιλογές μου.


Πες μας ένα όνειρο και μία ευχή σου!

Εύχομαι στην Ελλάδα και στην Κύπρο μας να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευημερίας και ειρήνης που να δίνει την άνεση σε εμάς τους πολίτες, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να ζούμε χωρίς φόβο και ανασφάλεια.

Σε προσωπικό επίπεδο, εύχομαι να συνεχίσω να παίρνω δύναμη από τα μικρά καθημερινά και όμορφα γύρω μου, να ευχαριστιέμαι την κάθε μέρα που ζω και να γίνομαι ευτυχέστερη δίπλα στους αγαπημένους μου.

Ευχαριστώ πολύ!