Ο Δάντης και ο Βοκάκιος στην Αθήνα

Αφιερώματα στους σπουδαίους ιταλούς συγγραφείς την Παρασκευή 31 Μαΐου και τη Δευτέρα 3 Ιουνίου

 

dante
Ο Δάντης μπροστά στην πύλη της Κολάσεως κρατώντας το κείμενο της «Θείας Κωμωδίας» σε πίνακα του φλωρεντινού ζωγράφου Μισελίνο.
Με την ευκαιρία της έκδοσης της Κόλασης του Νταν Μπράουν, πόσοι θα αναζητήσουν το πρωτότυπο της Κόλασης του Δάντη; αναρωτιόταν κριτικός βιβλίου σε βρετανική εφημερίδα πριν από λίγες ημέρες. Πόσοι θα διαβάσουν έστω ένα από τα 100 άσματα της Θείας Κωμωδίας (1307-1321) και θα παρακολουθήσουν την περιήγηση του Δάντη στην Κόλαση, στο Καθαρτήριο και στον Παράδεισο με οδηγούς τον Βιργίλιο και την αγαπημένη του Βεατρίκη;
Ο Δάντης κατεβαίνει στον Άλλο Κόσμο, όπως ο Οδυσσέας στον Άδη στη Νέκυια της Οδύσσειας, σε ένα αλληγορικό ταξίδι προς αναζήτηση του Θεού. Η θρησκευτική αναζήτηση, ο έρωτας για την εξιδανικευμένη στη μνήμη Βεατρίκη και το πολιτικό όραμα για έναν δίκαιο ηγεμόνα αποτελούν τους άξονες που διατρέχουν τη Θεία Κωμωδία η οποία έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο επιδραστικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας – και για έναν επιπλέον συμβολικό λόγο: γραμμένο στην τοσκανική διάλεκτο είναι το πρώτο έργο που καθιερώνει τη «χυδαία» μεσαιωνική ιταλική ως γλώσσα άξια για τη λογοτεχνική παραγωγή κλονίζοντας την κυριαρχία της λατινικής.
Με αφορμή την ετήσια γιορτή της Ένωσης Ντάντε Αλιγκέρι αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις με σκοπό τη μύηση του κοινού στον σύνθετο κόσμο του Δάντη. Στην Αθήνα, όψεις της φιλοσοφικής και πολιτικής σκέψης του θα παρουσιάσει ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Φλάβιο Σιλβεστρίνι σε διάλεξη με θέμα «Η αρχή της αμοιβαιότητας και η πολιτική θεωρία των “δύο ήλιων” στο έργο του Δάντη» που θα πραγματοποιηθεί στο Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47), την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ.
Ημερίδα για τον Βοκάκιο στο Ίδρυμα Κακογιάννης
Τον άλλο μεγάλο συγγραφέα της τριανδρίας Δάντης-Πετράρχης-Βοκάκιος -η οποία επέβαλε με το κύρος της την ιταλική λογοτεχνία ως ηγεμονική δύναμη στη διεθνή αρένα της λογοτεχνίας- τον Βοκάκιο (1313-1375), θα τιμήσουν οι ιταλιστές της Ελλάδας στην επιστημονική ημερίδα «Η Ελλάδα του Βοκάκιου», η οποία θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, από τις 11.00 π.μ. με αφορμή τη συμπλήρωση 700 χρόνων από τη γέννησή του.
Οι εκατό νουβέλες του Δεκαήμερου (1348-1353) του Βοκάκιου (1313-1375) είναι περισσότερο αναγνωρίσιμες από τα άσματα του Δάντη χάρη στο σκαμπρόζικο περιεχόμενό τους: ευτράπελες ιστορίες, ερωτικές συνευρέσεις, εξαπατήσεις εραστών και συζύγων. Η επίδρασή τους στην παγκόσμια λογοτεχνία είναι εξαιρετικά μεγάλη. Στην ελληνική γραμματεία θεματικά μοτίβα και τρόποι του Βοκάκιου αναγνωρίζονται σε κείμενα της Κρητικής Λογοτεχνίας, ακόμη και στον Ερωτόκριτο του Κορνάρου και στην Ερωφίλη του Χορτάτση. Οι τύχες του ερωτικού Βοκάκιου στη σύγχρονη Ελλάδα, η εικόνα του στην κοινωνία και στην κριτική λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, η Ελλάδα μέσα από τις χαρτογραφίες του Βοκάκιου, η διασκευή της «Περονέλας» του από τον Νίκο Καζαντζάκη καθώς και οι αρχαιοελληνικές επιρροές του Βοκάκιου θα απασχολήσουν στη διάρκεια της ημερίδας τους ομιλητές: Αntonio Carile, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Nicolò Budini Gattai, Αnna Pegoretti, ερευνήτρια του University of Warwick, και τους καθηγητές από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμο Ζώρα, Στέλλα Πριοβόλου, Άννα Θέμου, Ιωάννη Τσόλκα, Ρουμπίνη Δημοπούλου, Μαρία Σγουρίδου.
Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με θεατρική ανάγνωση της τρίτης νουβέλας της τέταρτης ημέρας του Δεκαημέρου από την ηθοποιό Ιlaria Landi, με τη συνοδεία κιθάρας από τον Alessio Montagnani (Θέατρο Oranona του Certaldo). Παράλληλα θα προβάλλεται η ελληνική μετάφραση του κειμένου σε επιμέλεια Ανδρέα Ριζιώτη.