Οι έξι καλοκαιρινές παραγωγές του ΚΘΒΕ

 

theatro13

Η αντιπολεμική oυτοπία του Αριστοφάνη, «Ειρήνη», θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.  Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (δεξιά) και ο Φάνης Μουρατίδης (αριστερά.) μαζί με πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών.

 

Έξι θα είναι οι παραγωγές που θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της θερινής θεατρικής περιόδου 2012-2013 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Η πρεμιέρα θα δοθεί στο  Αρχαίο θέατρο Φιλίππων (5-6 Ιουλίου) με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Απομένει η αναλυτική ενημέρωση για τους  θεατρικούς χώρους όπου θα παρουσιαστούν  και οι υπόλοιπες παραστάσεις.

Οι παραγωγές

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Η αντιπολεμική oυτοπία του Αριστοφάνη, «Ειρήνη», θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.  Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Τρυγαίος) και ο Φάνης Μουρατίδης (Ερμής) μαζί με πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Την «παράβαση» του έργου ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο  αρχαίο θέατρο Φιλίππων (5-6 Ιουλίου) ανοίγοντας το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, για να ακολουθήσει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλα τα Φεστιβάλ σε κάθε περιφέρεια  της Ελλάδας.

Η «Ειρήνη» θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη,  στο Θέατρο Δάσους (10 και  11 Ιουλίου) ενώ, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ  Αθηνών και Επιδαύρου, θα   παρουσιαστεί  στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 26 & 27 Ιουλίου. Ο κύκλος της καλοκαιρινής περιοδείας θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με παραστάσεις που θα δοθούν στην Αττική και στο Ηρώδειο στην Αθήνα.

«Ο Λεπρέντης» του Μιχαήλ Χουρμούζη

Το ΚΘΒΕ συνεχίζει την Θερινή Σκηνή, θεσμό που εγκαινίασε με επιτυχία τον Ιούλιο του 2012. Στο πλαίσιο αυτής, θα παρουσιαστεί το  καλοκαίρι του 2013 το έργο του Μιχαήλ Χουρμούζη «Ο Λεπρέντης», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη.
«Ο Λεπρέντης» είναι μια μετεπαναστατική κωμωδία, στην οποία κυριαρχεί η σάτιρα της Βαυαροκρατίας και της ελληνικής άρχουσας τάξης του 19ου αιώνα.

Ο ήρωας του έργου είναι ένας πλούσιος και άσχημος γέρος που ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή κοπέλα. Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά παρελαύνουν διάφοροι τύποι της γειτονιάς, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα. Οι προσπάθειες γίνονται αφορμή για να δημιουργηθούν πολλές αστείες σκηνές, που συμπληρώνονται με ζωντανή μουσική και τραγούδια.
Διανομή: Κώστας Σαντάς, Τρυφωνία Αγγελίδου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Χρύσανθος Καγιάς, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Καραούλης, Γιώργος Καύκας, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Ντάλιου, Δημήτρης Παπιόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Κώστας Χατζησάββας.

«Ο πειρασμός», του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Η γλυκιά κωμωδία του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι,  διηγείται την ιστορία μιας αθώας καμαριέρας που ξετρελαίνει τους άνδρες και τους βάζει στον πειρασμό να διαπράξουν το έγκλημα της απιστίας.
Διανομή: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Πάολα Μυλωνά, Αστέρης Πελτέκης, Σπύρος Σαραφιανός, Πολυξένη Σπυροπούλου.

«P.I.G.S Revolution», από την ομάδα  ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι

Η μουσικο-θεατρική παράσταση  «P.I.G.S Revolution»  – που παρουσιάστηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν με μεγάλη επιτυχία από την ομάδα  ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι, στο πλαίσιο των εναλλακτικών δράσεων του ΚΘΒΕ – θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι, καθώς θα συμμετάσχει, κατόπιν μετακλήσεων σε επιλεγμένα Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Οι ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι είναι μια ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ, οι οποίοι με κέφι και μπρίο παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν, σχολιάζοντας με φρενήρη ρυθμό τον εφιάλτη μιας «πτωχευμένης» πραγματικότητας.

Συντελεστές : σκηνοθετική επιμέλεια: Εύη Σαρμή, Χρήστος Παπαδημητρίου, κείμενα: Χρήστος Παπαδημητρίου, επιμέλεια κίνησης: Τατιάνα Μύρκου, ενορχήστρωση: Λεωνίδας Κυρίδης, φωνητική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου.
Παίζουν: Χρύσα Ζαφειριάδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Χρίστος Στυλιανού, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης, Oρέστης Χαλκιάς.
Μουσικοί: Λεωνίδας Κυρίδης (μπάσο), Ευγενία Πανταζόγλου (πνευστά), Τάσος Ροδοβίτης (κρουστά), Ορέστης Χαλκιάς (ηλεκτρική κιθάρα).

«Κοινωνικό Θεατροπωλείο»

Το ΚΘΒΕ θα συνεχίσει τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», θέατρο αλληλεγγύης όπου οι  θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα.  Οι παραστάσεις θα παιχτούν στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και στους όμορους δήμους.
«Θέατρο Κατ’ Οίκων»
Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του, το ΚΘΒΕ, συνεχίζει μια σειρά δράσεων (στο νομό Θεσσαλονίκης, στους όμορους Δήμους και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας),  που στόχο τους έχουν την προσφορά σε όσες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη,  καθώς θεωρεί ότι  η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενών σε εκφράσεις πολιτισμού όπως το Θέατρο είναι σημαντική για την ποιότητα της ζωής τους και για την κοινωνική τους επανένταξη. Φέτος το καλοκαίρι, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, το Θέατρο «Κατ’ Οίκων» θα επεκτείνει τη δράση του σε κεντρικούς δήμους νομών της Μακεδονίας και της Θράκης.