Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

 

head_pain_1

 

Χρόνιος χαρακτηρίζεται ο πόνος με διάρκεια πάνω από 3 μήνες,που είναι συχνός και επαναλαμβανόμενος. Το πρόβλημα με τον χρόνιο πόνο είναι ότι οι πάσχοντες προσέρχονται για θεραπεία μετά από μεγαλύτερο των 3 μηνών διάστημα. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος την θεραπεία με ειδικό πόνου ,τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει για επιτυχή αντιμετώπιση. Αντιθέτως όσο πιο αργά απευθυνθεί κάποιος για θεραπεία τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αντιμετώπιση.

Τα συχνότερα είδη χρόνιου πόνου είναι η οσφυαλγία (πόνος στην μέση από διάφορες αιτίες ορθοπεδικής φύσεως,τραυματισμό, κήλη,μετά από χειρουργό),η ισχυαλγία,το αυχενικό,η ημικρανία, ο νευροπαθητικός πόνος (διάχυτος σε πλάτη, άκρα, μετά από έρπητα ζωστήρα, σε ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη), ο καρκινικός πόνος, ο μετεγχηρητικός πόνος, η οστεοαρθρίτιδα.

Στο ιατρείο πόνου ο ειδικός γιατρός για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στρέφεται στην χρήση φαρμακευτικών ουσιών με τοπική δράση σε συνδυασμό με αγωγή φαρμακευτικών ουσιών από το στόμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τοπική διήθηση των ανατομικών σημείων που εκλύουν τον πόνο ή των περιφερικών νεύρων με φάρμακα που έχουν τοπική δράση.

Έτσι το αλγινό ερέθισμα δεν άγεται από το σημείο έκλυσης του προς τον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος και δεν προκαλείται το σύμπτωμα του πόνου ή όταν αυτό προκληθεί θα είναι μικρότερο σε ένταση και σε συχνότητα. Συνήθως η τοπική έγχυση φαρμάκων απαιτεί από μία εως τρεις συνεδρίες.

Η επιτυχία είναι μείωση του πόνου κατά 70-80% στις περισσότερες περιπτώσεις ανάλογα με την χρονιότητα και την βαρύτητα. Συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα με τοπική δράση όπως αυτοκόλλητα, αλοιφές ή διαδερμικά επιθέματα που απελευθερώνουν φαρμακευτική ουσία που μειώνει τη μετάδοση μιας χημικής ουσίας του πόνου προς τον εγκέφαλο.

Ο ασθενής με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης δεν παίρνει πολλά φάρμακα από το στόμα, τα οποία μετά από την χρόνια συχνή χρήση χάνουν την αποτελεσματικότητα τους και έχουν παρενέργειες. Επισημαίνουμε επίσης ότι η μονομερής χρήση αναλγητικών δεν συνιστά θεραπεία του πόνου εφόσον δεν δρα στην αιτία. Απλά προσφέρει περιστασιακή ανακούφιση από το σύπμτωμα του πόνου. Για την συμπληρωματική θεραπεία με φάρμακα από το στόμα ο πλέον αποτελεσματικός συνδυασμός είναι οι μικρές δόσεις αναλγητικών μετά από προσεκτική επιλογή μόνα τους ή σε συνδυασμό με μικρές δόσεις αντικαταθλιπτικού ή αντιεπηλιπτικού φαρμάκου που δρα στο κέντρο του πόνου του εγκεφάλου.

Πάντοτε ο ειδικός γιατρός είναι αυτός που θα σας προτείνει το πλάνο θεραπέιας και που θα κρίνει τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε περίπτωση ,τον τρόπο και τη διάρκεια χρήσης τους. Οι ειδικοί του πόνου με τον συνδυασμό των κατάλληλων τεχνικών και φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις δόσεις και να ελέγχουν καλύτερα τον χρόνιο πόνο με σκοπό ο ασθενής να εξασφαλίσει ανακούφιση και ποιότητα ζωής.

 

Ευπραξία ΠιπίνηΙατρός – Αναισθησιολόγος


ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Α.Μεταξά 37 (2ος όροφος) τ.κ. 16674 Γλυφάδα

Τηλ: 697 0193 166

e-mail: praxoula@yahoo.gr

website: www.ponos-pain.gr